Foto: AP/Scanpix/LETA

Grupējuma "Hamas" plašais uzbrukums Izraēlai šokējis visu reģionu, novedot pie simtiem bojāgājušo abās pusēs un liela ievainoto skaita. Tāpat tas licis uzdot jautājumu – kā gan Izraēla, valsts ar vienu no pasaulē attīstītākajiem un vēsturiski efektīvākajiem izlūkdienestu tīkliem, nespēja novērst šo teroristu ofensīvu?

Par Izraēlas izlūkdienestu efektivitāti sestdien prātojoši gan analītiķi, gan politiķi. Uzbrukums "rada daudz jautājumu par to, kurš ko zināja," medijam "Politico" sacījis ASV Pārstāvju palātas deputāts Džims Haimss. Viņš norādīja, ka vēlas nogaidīt ar konkrētu secinājumu izdarīšanu, līdz uzzina visus faktus, vienlaikus paužot, ka Izraēlas izlūkdienesti esot "tik labi, cik vien var būt".

Līdzīgu viedokli paudis arī republikāņu Pārstāvju palātas deputāts Maikls Volcs, kurš izteicās, ka "acīmredzami notikušas vairākas kļūdas". "Es nesaprotu, kā tas [uzbrukums] apgāja viņu [cilvēka izlūkošanas] tīklu. Skaidrs, ka bija [signālu izlūkošanas] problēma, "sacīja Volcs.

Miks Mulrojs, bijušais Pentagona ierēdnis un Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) virsnieks, uzbrukumus nosauca par "izlūkošanas neveiksmi", norādot, ka, visticamāk, bijušas pazīmes par "munīcijas uzkrāšanu un uzbrukuma spēku sagatavošanai", kā arī kiberaktivitātēm. Lai gan šajā neveiksmē viņš galvenokārt vainoja Izraēlas amatpersonas, Mulrojs sacīja, ka arī ASV izlūkdienestiem vajadzēja pievērst uzmanību dažiem indikatoriem. ASV nenodrošina pretgaisa aizsardzības pārklājumu Izraēlai, taču abām valstīm ir kopīgi izlūkdati. "Viņiem [ASV izlūkdienestiem] vajadzēja pamanīt kaut ko šāda mēroga," Mulroju citē "Politico".

Palestīniešu kaujinieku uzbrukuma plašais mērogs pārsteidzis arī Izraēlas amatpersonas. Kā norāda britu raidsabiedrības BBC analītiķis Frenks Gārdners, vairāku Izraēlas amatpersonu reakcija uz sestdienas notikumiem esot bijusi šāda: "Mums nav ne jausmas, kā tas varēja notikt."

"Ar "Shin Bet", Izraēlas vietējā izlūkdienesta, "Mossad", tās ārējās spiegu aģentūras un visu Izraēlas Aizsardzības spēku līdzekļu apvienotajiem centieniem, atklāti sakot, ir aprīnojami, ka neviens to ["Hamas" uzbrukuma risku] neredzēja. Vai arī, ja viņi to redzēja, viņi ar to netika galā," raksta Gārdners.

Izraēlas izlūkdienestu "reakcija jeb nespēja reaģēt pietiekami ātri priekš mūsdienu politikas ir pietiekami liels pārsteigums gan pētniekiem, gan Izraēlas un Palestīnas iedzīvotājiem," sestdienas vakarā Latvijas Televīzijas raidījumā "Panorāma" pauda Latvijas Ārpolitikas institūta Tuvo Austrumu pētniecības programmas vadītāja Sintija Broka.

Uzbrukums, visticamāk, kritikas vilnim liks velties arī pār Izraēlas premjeru Benjaminu Netanjahu, kurš kā vienu no savu valdību prioritātēm allaž izcēlis valsts drošības stiprināšanu un spēju efektīvi neitralizēt gan esošus, gan potenciālus draudus.

Netanjahu sestdien izteicās, ka Izraēla atrodas "kara stāvoklī" un solīja, ka "Hamas" "maksās cenu, ko tā nekad nav zinājusi". Izraēlas vienības jau sākušas dot triecienus Gazas joslā. To rezultātā dzīvību zaudējuši vismaz 232 palestīnieši, raksta "Sky News".

Jau ziņots, ka sestdienas rītā Gazas joslā bāzētais "Hamas" kaujinieku grupējums veica bezprecedenta uzbrukumu Izraēlai, izšaujot tūkstošiem raķešu un desmitiem tā kaujinieku pārvarot stipri nocietinātās robežas vairākās vietās pa gaisu, sauszemi un jūru. Izraēla ir atbildējusi ar gaisa triecienu vilni objektiem Gazā.

Vairākas Rietumu valsts paudušas atbalstu Izraēlai. ASV prezidents Džo Baidens nācis klajā ar paziņojumu, ka viņa administrācijas atbalsts Izraēlas drošībai ir "stingrs un nelokāms". Pēc sarunas ar Netanjahu Baltā nama saimnieks pauda, ka ir skaidri norādījis, ka ASV ir gatavas piedāvāt "visus piemērotos atbalsta līdzekļus" Izraēlai. Ar līdzīgiem komentāriem sestdien nāca klajā arī ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins: "Tuvākajās dienās Aizsardzības departaments strādās, lai nodrošinātu, ka Izraēlai ir viss, kas tai nepieciešams, lai sevi aizstāvētu un aizsargātu civiliedzīvotājus no nediskriminējošas vardarbības un terorisma."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!