Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Palestīniešu islāmistu grupējuma "Hamas" kaujinieki svētdien Izraēlas virzienā raidījuši 100 raķetes, vēsta CNN.

Izraēlas aizsardzības spēki aizvadītajā diennaktī devuši prettriecienu – gan veikuši uzlidojumus, gan cīņā izmantojuši dronus, kas traucējis piecām teroristu grupām, kas centušās izmantot gan dronus, gan aviāciju, raksta CNN.

Izraēlas pusē nogalināto skaits, kopš sestdien "Hamas" sāka uzbrukumu, pieaudzis līdz 350. Starp nogalinātajiem ir 26 karavīri. Ievainoti 1600 cilvēki.

Savukārt Palestīnas pusē, saskaņā ar šīs valsts Veselības ministrijas aplēsēm, nogalināti vismaz 313 cilvēki un vēl 1690 ievainoti, paziņoja palestīniešu veselības ministrija Gazā.


Tāpat CNN ziņo, ka "Hamas" sestdienas uzbrukumos Izraēlai cietuši arī brīvdabas mūzikas festivāla "Nova' dalībnieki. Festivāls noticis netālu no Gazas joslas un Izraēlas robežas, un to pārtraucis uzbrukums. Starp upuriem ir arī 30 gadus veca tetovējumu māksliniece Šani Luka, kurai ir dubultā Vācijas un Izraēlas pilsonība. Sestdien platformā "X" izplatījās video, kurā redzami "Hamas" kaujinieki pikapā vedam izģērbtu sievieti, kas ir bez samaņas vai mirusi. Kaujinieki apgalvoja, ka tā ir Izraēlas kareive, ziņo LETA.

Vēlāk viņa tika identificēta kā Šani Luka.


Izraēla paziņojusi ka naktī trāpījusi desmit "Hamas" mērķiem daudzstāvu ēkās, tai skaitā izlūkošanas štābam un militāram objektam. Izraēlas armija arī apšaudījusi divas bankas, ko izmanto "Hamas". Trāpīts arī ieroču ražotnei un noliktavām, kas pieder grupējumam "Islāma džihāds" Gazā.

Jau ziņots, ka Izraēlas armija evakuē izraēliešu apmetnes pie Gazas joslas robežas, svētdien paziņojis armijas preses pārstāvis.

Izraēlas armija ir pasludinājusi apgabalu gar Gazas joslu par slēgto zonu, no kurienes tiks evakuēti tūkstošiem cilvēku.

Izraēlas dienvidos vēl ir astoņi punkti, kur armija meklē iespējamos iebrucējus. Žogs gar Gazas joslas robežu ir pārrauts 29 vietās, kas visas tagad tiek kontrolētas, paziņoja armija.

Daudzi izraēlieši tiek turēti gūstā Gazā, tai skaitā sievietes un bērni, bet precīzs skaits nav zināms. CNN vēsta, ka Izraēlas armija cenšas noteikt precīzu ķīlnieku skaitu.

Armijas preses pārstāvis pavēstīja, ka Gazas iedzīvotajiem tiks dotas instrukcijas pirms uzbrukumiem "Hamas" mērķiem, bet cilvēki no Gazas joslas netiks evakuēti.

Tikmēr Libānas kaujinieku grupējums "Hizbollah" svētdien izšāvis desmitiem raķešu no Libānas teritorijas pret Izraēlas ziemeļiem, paziņojis grupējums.

"Hizbollah" apšaudīja Šebaas fermu rajonu, ko Izraēla atņēma Sīrijai 1967. gadā un vienpusēji anektēja līdz ar visām Golānas augstienēm 1981. gadā. Uz šo rajonu pretendē arī Libāna.

"Hizbollah" paziņoja, ka uzbrukums ir solidarizēšanās ar palestīniešu pretošanos.

Izraēlas bruņotie spēki atbildēja ar pretuguni Libānas apgabaliem, no kuriem tika izšautas raķetes pret Izraēlas pozīcijām. Ziņu par bojāgājušajiem šajā sadursmē pagaidām nav.

Tāpat rakstīts, ka "Hamas" kaujinieki sestdienas rītā veica negaidītu uzbrukumu no Gazas joslas, izšaujot vairākus tūkstošus raķešu un iefiltrējoties vairākās vietās Izraēlā.

Izraēlas premjers Benjamins Netanjahu sestdienas vakara uzrunā solīja pārspēt palestīniešu kaujinieku grupējumu "Hamas", bet brīdināja, ka šis karš prasīs laiku. Viņš sacīja, ka "Hamas" ir nogalinājis sievietes, bērnus un vecāka gadagājuma cilvēkus un ir atbildīgs par sagūstīto cilvēku labklājību.

Foto: AP/Scanpix/LETA

"Izraēla izrēķināsies ar ikvienu, kas viņiem kaitēs," piebilda valdības vadītājs. "Tas, kas šodien notika, Izraēlā nekad nav redzēts. Mēs atriebsimies par šo melno dienu," norādīja Netanjahu. Netanjahu sestdien izteicās, ka Izraēla atrodas "kara stāvoklī" un solīja, ka "Hamas" "maksās cenu, ko tā nekad nav zinājusi".

Vairākas Rietumu valsts paudušas atbalstu Izraēlai. ASV prezidents Džo Baidens nācis klajā ar paziņojumu, ka viņa administrācijas atbalsts Izraēlas drošībai ir "stingrs un nelokāms". Pēc sarunas ar Netanjahu Baltā nama saimnieks pauda, ka ir skaidri norādījis, ka ASV ir gatavas piedāvāt "visus piemērotos atbalsta līdzekļus" Izraēlai.

Ar līdzīgiem komentāriem sestdien nāca klajā arī ASV aizsardzības ministrs Loids Ostins: "Tuvākajās dienās Aizsardzības departaments strādās, lai nodrošinātu, ka Izraēlai ir viss, kas tai nepieciešams, lai sevi aizstāvētu un aizsargātu civiliedzīvotājus no nediskriminējošas vardarbības un terorisma."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!