Foto: AP/Scanpix/LETA

Izraēlas un palestīniešu grupējuma "Hamas" konfliktam, kas jaunu saasinājumu piedzīvoja sestdien, šķietami būs daudz plašāka starptautiska ietekme – tāda, kas būs jūtama arī tālāk par Izraēlas un Gazas robežām, spriež britu medija "Sky News" aizsardzības nozares eksperts Maikls Klārks.

Izraēla izsaka pieņēmumu, ka aiz "Hamas" uzbrukumiem stāv Irāna, cenšoties "izgāzt jebkādus mēģinājumus normalizēt attiecības starp Izraēlu un Saūda Arābiju", telekanālam Sky News sacīja profesors. Lai gan ASV ir paziņojušas, ka tai nav nekādu stingru pierādījumu par Irānas lomu, "ir neiespējami noticēt, ka viņi [Irāna] par to nezināja", piebilda Klārks.

"Es ievēroju, ka Irāna ļoti ātri apsveica "Hamas" ar tās panākumiem (..) tāpēc šī jau ir pārvēršas ļoti lielā reģionālā krīzē ar plašāku ietekmi," turpināja eksperts. Viņš skaidroja, ka "lielākās pasaules daļas bailes būs saistītas ar iespēju, ka [konfliktā] iesaistīsies Libānas "Hizbollah" – grupējums, kuru atbalsta un finansē Irāna". Klārks sacīja: "Ir pilnīgi ticams, ka Libāna varētu tikt iesaistīta šajā situācijā."

Jau ziņots, ka sestdienas rītā Gazas joslā bāzētais "Hamas" kaujinieku grupējums veica bezprecedenta uzbrukumu Izraēlai, izšaujot tūkstošiem raķešu un desmitiem tā kaujinieku pārvarot stipri nocietinātās robežas vairākās vietās pa gaisu, sauszemi un jūru. Izraēla ir atbildējusi ar gaisa triecienu vilni pa objektiem Gazā.

Izraēla saka, ka kopš "Hamas" uzbrukuma sākuma ir nogalināti 600 izraēlieši. Tāpat Izraēla ziņo, ka ir nolaupīti 100 tās iedzīvotāji un vairāk nekā 2000 ir ievainoti.

Saskaņā ar Gazas sektora Veselības ministrijas datiem Izraēlas veiktajos prettriecienos gājuši bojā aptuveni 370 palestīnieši, savukārt ievainoti ir 2200.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!