Foto: AP/Scanpix/LETA

Izraēlas armija paziņojusi, ka tās gaisa triecieni Gazas joslā organizēti tā, lai iznīcinātu tuneļu tīklu, kas gadu desmitiem kalpojis kā palestīniešu teroristiskās organizācijas "Hamas" darbību centrs, raksta britu raidsabiedrība BBC.

"Domājiet par Gazas joslu kā vienu slāni, kas paredzēts civiliedzīvotājiem, un vienu slāni, kas paredzēts "Hamas"," sacīja Izraēlas Aizsardzības spēku (IDF) pārstāvis Jonatans Konrikuss. Viņš piebilda: "Tas, ko mēs tagad cenšamies darīt, ir sasniegt otro slāni, ko ir izveidojis "Hamas."

"Tas, ko Hamas ir paveicis, kopš tas pārņēma kontroli [pār Gazu] pirms gandrīz 20 gadiem, bija izbūvēt tuneļu tīklu no Gazas pilsētas un zem Gazas pilsētas līdz pat Hanjunisai un Rafahai," norādīja IDF pārstāvis.

Tuneļi ir ļāvuši "Hamas" pārvietot resursus, kā arī plānot un sākt operācijas pret Izraēlu, izteicās Konrikuss. Viņš sacīja, ka tuneļu milzīgumu un nozīmi aizēno augšpusē esošās blīvi apdzīvotās kopienas, no kurām daudzas tagad ir pārvērstas drupās.

"Izraēlas gaisa spēki ir devuši triecienus daudziem Gazas rajoniem (..) Par prioritāti izvirzām triecienus pret komandieriem, "Hamas" augstākajiem vadītājiem visos ešelonos," pauda Konrikuss un piebilda: "Lai kas tas būtu, ja tas pieder "Hamas", mēs pret to izdarām triecienus."

Sagaidāms, ka Izraēla tuvāko dienu laikā varētu uzsākt plašu sauszemes operāciju Gazas joslā. Tā būtu ļoti sarežģīta operācija no militārā skatupunkta, un tā, visdrīzāk, novestu arī pie ļoti lieliem cilvēku upuriem. Izraēlas dienvidos pēdējās dienās izvietots liels skaits Izraēlas militāro vienību - tanki, artilērija, kā arī tūkstošiem karavīru.

IDF trešdienas rītā paziņoja, ka ir atjaunojuši barjeru ap Gazu, un nosūtījuši "kājniekus, artilērijas korpusu" un 300 000 rezervistu tuvu Gazas robežai.

Jau ziņots, ka agrā sestdienas rīta stundā "Hamas" uzsāka plašu uzbrukumu pret Izraēlu, izšaujot tūkstošiem raķešu un desmitiem tā kaujinieku pārvarot stipri nocietinātās robežas vairākās vietās pa gaisu, sauszemi un jūru.

Kopš brutālā uzbrukuma sākuma dzīvību Izraēlā zaudējuši aptuveni 1200 cilvēki. No tiem 260 tika nogalināti mūzikas festivālā. Izraēla ir atbildējusi ar gaisa triecienu vilni objektiem Gazā, kur dzīvību zaudējuši vairāk nekā 1200 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!