Foto: Kārlis Dambrāns/DELFI

ASV kopā ar Nīderlandi un Dāniju vadīs valstu koalīciju, kas apmācīs ukraiņu pilotus un apkalpes, lai vadītu un apkalpotu iznīcinātājus F-16, trešdien paziņoja Savienoto Valstu aizsardzības ministrs Loids Ostins.

Uzstājoties NATO aizsardzības ministru samita pirmajā dienā Briselē, Ostins sacīja, ka sabiedrotie drošības bloka Ukrainas aizsardzības kontaktgrupā nolēmuši veidot mazākas "spēju koalīcijas", koncentrējoties uz konkrētām Kijivas atbalsta jomām, raksta "Politico".

Ostins sacīja, ka Igaunija un Luksemburga atbalstīs Ukrainas IT infrastruktūru, lai Kijiva varētu "aizstāvēt savus tīklus", bet Lietuva palīdzēs Ukrainai ar atmīnēšanu.

Līdzās apmācībām iznīcinātāju vadīšanā Ostins sacīja, ka ASV pievienosies arī bruņutehnikas un artilērijas programmām, kā arī tiks izveidota jūras spēku grupa. "Tas parāda, cik daudz mēs varam darīt, kad sanākam kopā," sacīja Ostins. "Tas arī parāda, ka Amerikas vadībai ir nozīme."

Augustā ASV piešķīra atļauju Nīderlandei un Dānijai ziedot savus F-16 Ukrainai pēc pilotu apmācības pabeigšanas. Līdz šim 11 valstis ir parakstījušās, lai apmācītu Ukrainas gaisa spēku apkalpes un apkopes personālu.

Nīderlandes un Dānijas ministri ir paziņojuši, ka pirmajām F-16 piegādēm vajadzētu notikt 2024. gadā, un Ostins pauda, ka "visagrākais ir nākamā gada pavasaris, kad mēs varētu redzēt sākotnējo spēju" Ukrainas pilotiem, kas lido ar lidmašīnām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!