Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ceturtdien, 11. oktobrī, aizsardzības ministrs Ču Kočengs paziņoja, ka Taivāna izveidojusi darba grupa, lai mācītos no palestīniešu teroristu grupējuma "Hamas" negaidītā iebrukuma Izraēlā, apgalvojot, ka izlūkošana ir galvenais solis, lai novērstu karu. Tādējādi Ču atsaucās uz Ķīnas radītajiem draudiem, ziņo aģentūra "Reuters".

Taivāna, ko Ķīna uzskata par savu teritoriju, aizvien vairāk tiek pakļauta Pekinas militārajam un politiskajam spiedienam. Kopš 2022. gada augusta Ķīna jau divas reizes ir rīkojusi kara spēles netālu no salas teritorijas, pastiprinot jau tā saspringtās attiecības starp valstīm.

"Reuters" norāda, ka, lai gan pastāv nozīmīgas atšķirības starp draudiem, ar kuriem Taipeja saskaras no Pekinas un notikumiem uz Izraēlas un Gazas robežas, bažas paustas par iespējamu Ķīnas iebrukumu suverēnajā Taivānā.

Žurnālisti Ču vaicājuši, kādu mācību Taivānas parlaments ir guvis, vērojot Izraēlas konfliktu ar grupējumu "Hamas". Viņš atbildējis, ka ministrija ir izveidojusi darba grupu, kas uzrauga situāciju. "Sākotnējā mācība ir, ka izlūkošanas darbs ir ļoti svarīgs. Ar izlūkošanas datu palīdzību var veikt daudzus pretpasākumus. No kara var pat izvairīties," pauda Ču.

"Ikviens vēlas izvairīties no kara," skaidroja aizsardzības ministrs, uzsverot, ka cīņas, kas norisinās starp Izraēlu un "Hamas" demonstrēja kara traģiskumu. Lai gan militārpersonas aktīvi strādājot ar mērķi palielināt kaujas gatavību, karš netiks uzsākts, uzsvēra amatpersona.

Jau ziņots, ka agrā sestdienas rīta stundā "Hamas" uzsāka plašu uzbrukumu pret Izraēlu, izšaujot tūkstošiem raķešu un desmitiem tā kaujinieku pārvarot stipri nocietinātās robežas vairākās vietās pa gaisu, sauszemi un jūru. Kopš brutālā uzbrukuma sākuma dzīvību Izraēlā zaudējuši aptuveni 1200 cilvēki. Izraēla ir atbildējusi ar gaisa triecienu vilni objektiem Gazā, kur dzīvību zaudējuši vairāk nekā 1200 cilvēki.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!