Foto: EPA/Scanpix/LETA

Horvātijas prezidents Zorans Milanovičs sacīja, ka nejūt līdzi Izraēlai tās atbildes triecienu dēļ Gazā pēc pagājušās nedēļas nogalē notikušajiem teroristu grupējuma "Hamas" uzbrukumiem, un kritizēja Izraēlas karoga izkāršanu viņa valstī, raksta "Politico".

Ceturtdien Milanovičs apvainoja Izraēlu par tās atbildes triecieniem Gazā, kuros saskaņā ar vietējās veselības ministrijas datiem līdz šim ir nogalināti vairāk nekā 1400 cilvēku, un nosauca Horvātijas Ārlietu ministrijas lēmumu pie tās ēkas izvietot Izraēlas karogu kā "idiotisku soli". Horvātija ir NATO dalībvalsts.

"Ar visu manu līdzjūtību Izraēlai, kuru viņi diemžēl zaudēja 15 minūšu laikā (..) Horvātijā nav vietas citiem karogiem, izņemot stingri reglamentētās situācijās," sacīja Milanovičs. "Es nosodīju ["Hamas" pastrādātas] slepkavības, es pat izteicu riebumu [par tām], bet tiesības uz aizstāvību neietver tiesības uz atriebību un civiliedzīvotāju nogalināšanu," paziņoja prezidents.

Palestīniešu teroristu grupējums "Hamas", kas bāzēts Gazas joslā, nereti savus militāros objektus izvieto līdzās civilajai infrastruktūrai vai arī mēģina slēpties aiz nemilitāriem objektiem. Izraēla apgalvojusi, ka mēģinājusi izvairīties no civiliedzīvotāju nogalināšanas. Tiesa, tas ir grūti izdarāms iepriekš minētās "Hamas" izvietošanās vietu dēļ.

Jau ziņots, ka agrā sestdienas rīta stundā "Hamas" uzsāka plašu uzbrukumu pret Izraēlu, izšaujot tūkstošiem raķešu un desmitiem tā kaujinieku pārvarot stipri nocietinātās robežas vairākās vietās pa gaisu, sauszemi un jūru.

Kopš brutālā uzbrukuma sākuma dzīvību Izraēlā zaudējuši aptuveni 1300 cilvēki. No tiem 260 tika nogalināti mūzikas festivālā. Izraēla ir atbildējusi ar gaisa triecienu vilni objektiem Gazā, kur dzīvību zaudējuši vairāk nekā 1400 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!