Foto: SIPA/Scanpix/LETA

Francijas prezidents Emanuels Makrons ceturtdien aicinājis iedzīvotājus "palikt vienotiem". Kopš palestīniešu grupējuma "Hamas" uzbrukuma Izraēlai, Francijā esot novērojama pastiprināta antisemītiska vardarbība, atsaucoties uz varasiestāžu paziņojumiem, vēsta medijs "Politico".

Televīzijas uzrunā Makrons nosodījis "Hamas" uzbrukumu, apgalvojot, ka "uzbrukuma mērogam, barbarismam un necilvēcībai nav precedenta Izraēlas vēsturē". Tāpat prezidents pauda bažas par konflikta izplatīšanos Francijā, kuru apdzīvo liels skaits musulmaņu un ebreju iedzīvotāju. Viņš uzrunā uzsvēris, ka Francijas "primārais pienākums" ir aizsargāt valstī dzīvojošos ebrejus no uzbrukumiem un diskriminācijas.

Francijā kopš sestdienas, 7. oktobra, fiksēti vismaz 100 antisemītiski notikumi, informējis iekšlietu ministrs Žeralds Darmanēns. Policija esot izvietota gan apsargāt ebreju skolas, gan lūgšanu vietas.

Medijs norāda, ka Francijā ir lielākā ebreju kopiena Eiropā – aptuveni 500 000 cilvēku, kā arī viena no lielākajām musulmaņu kopienām – aptuveni pieci miljoni. Tāpat Makrons paudis sapratni "musulmaņu bažām, ka cilvēki par viņiem varētu izteikt pieņēmumus".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!