Foto: AFP/Scanpix/LETA

Izraēlas aizsardzības spēki (IDF) savā sestdienas vakarā izplatītajā paziņojumā norādījuši, ka plāno visaptverošu militāru ofensīvu Gazas joslā, izmantojot sauszemes, gaisa un jūras spēkus.

"IDF gatavojas visaptverošai ofensīvai" ar simtiem tūkstošu rezervistu palīdzību, armijas paziņojumu citē britu raidsabiedrība BBC.

Izraēlas bruņotie spēki neziņoja par konkrētu laiku, kurā šāda ofensīva varētu sākties. Par Izraēlas gaidāmo sauszemes operāciju Gazas joslā ziņots jau vairākas dienas, un šobrīd šķiet, ka tā varētu sākties pavisam drīz.

IDF ziņo, ka plāno ofensīvu, "iekļaujot gaisa, jūras un sauszemes spēkus". "Būtiskā kaujas tehnika jau ir nosūtīta" uz attiecīgajām vietām, un "IDF bataljoni un karavīri ir stratēģiski izvietoti visā valstī", piebilsts paziņojumā.

Savukārt Izraēlas armijas galvenais pārstāvis Daniels Hagari ir atkārtoti aicinājis Gazas joslas iedzīvotājus evakuēties uz teritorijas dienvidiem, norādot, ka "drīzumā" notiks uzbrukums Gazas pilsētai, raksta "Sky News".

"Tas [aicinājums pārvietoties uz Gazas joslas dienvidiem] ir jūsu personīgās drošības dēļ," uzrunā sacīja Hagari. Arī viņš nesniedza konkrētu plānotās operācijas sākumu.

Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu sestdien apmeklējis Izraēlas kājniekus ārpus Gazas joslas. Viņa paziņojumam pievienotajā video redzams, ka Netanjahu jautā: "Jūs esat gatavi nākamajam posmam? Nākamais posms tuvojas." Videoklipā redzams, ka uzrunātie karavīri, atbildot uz Netanjahu jautājumu, māj ar galvām.

Jau piektdienas vakarā IDF norādīja, ka veikuši "lokalizētus reidus" Gazā. Šīs darbības, visticamāk, bija sākotnējā fāze gaidāmajai sauszemes operācijai. Jebkāda veida un apjoma ofensīva Gazai būtu ļoti sarežģīta operācija no militārā skatupunkta, un, visdrīzāk, novestu arī pie ļoti lieliem cilvēku upuriem.

Izraēlai ir milzīgs militāri-tehnoloģiskais pārsvars, taču karadarbība pilsētvidē, sevišķi tik blīvi apdzīvotā kā Gaza, rada arī plašus riskus Izraēlas armijai. Atsevišķās Gazas apkaimēs Izraēlas kājnieku vienības, visticamāk, būs pakļautas pēkšņiem uzbrukumiem no teroristiskās organizācijas "Hamas", kas pārvalda šo teritoriju.

Jau ziņots, ka agrā sestdienas rīta stundā "Hamas" uzsāka plašu uzbrukumu pret Izraēlu, izšaujot tūkstošiem raķešu un desmitiem tā kaujinieku pārvarot stipri nocietinātās robežas vairākās vietās pa gaisu, sauszemi un jūru.

Kopš brutālā uzbrukuma sākuma dzīvību Izraēlā zaudējuši aptuveni 1300 cilvēki. No tiem 260 tika nogalināti mūzikas festivālā. Izraēla ir atbildējusi ar gaisa triecienu vilni objektiem Gazā, kur nogalināti vairāk nekā 2200 cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!