Foto: AFP/Scanpix/LETA

"Al-Ahli Arab" slimnīcai Gazas joslā, kur raķešu triecienā otrdien esot gājuši bojā simtiem cilvēku, trāpījusi palestīniešu kaujinieku raķete, trešdien preses konferencē apgalvoja Izraēlas Aizsardzības spēku (IDF) pārstāvis Daniels Hagari.

Izraēlas spēki apšauda mērķus Gazas joslā kopš 7. oktobra, kad šo palestīniešu teritoriju pārvaldošais teroristu grupējums "Hamās" veica asiņainu iebrukumu Izraēlā, nogalinot vairāk nekā 1300 cilvēku. Izraēla uzsver, ka bombardē ar teroristiem saistītus objektus un brīdina civiliedzīvotājus, tomēr triecienos Gazā saskaņā ar palestīniešu amatpersonu ziņām gājuši bojā vairāk nekā 3000 cilvēku.

Otrdien palestīniešu amatpersonas ziņoja par Izraēlas triecienu "Al-Ahli Arab" slimnīcai, kas prasījis simtiem dzīvību. Vietējā Veselības ministrija ziņoja par 500 nogalinātajiem un vēl simtiem, kas palikuši iesprostoti drupās.

Savukārt IDF pārstāvis trešdien no rīta sasauktā preses konferencē paziņoja, ka pēc izpētes armija ir secinājusi, ka patiesībā runa ir par palestīniešu grupējuma "Islāma džihāds" izšautu raķeti, ziņo raidsabiedrība BBC.


Hagari norāda, ka otrdien pulksten 18.15 pirms sprādziena slimnīcā "Hamās" sāka šaut raķetes pa Izraēlu. Savukārt pulksten 18.59 aptuveni 10 raķetes no slimnīcai netālu esošas kapsētas palaiduši "Islāma džihāda" kaujinieki. Tajā pašā laikā tika saņemtas ziņas par sprādzienu slimnīcā.IDF

"Hamas" jau no paša sākuma sapratis, ka sprādzienu izraisīja no trajektorijas novirzījusies islāmistu raķete, taču sāka globālu mediju kampaņu, pret Izraēlu, tostarp pārspīlējot bojāgājušo skaitu, apgalvo Hagari.


Tāpat viņš atzīmē, ka slimnīcai nav nodarīti tādi bojājumi, kas liecinātu par tiešu trāpījumu, vienīgi bojājumi esot vērojami slimnīcas stāvlaukumā. Savukārt IDF trieciena gadījumā būtu palicis trāpījuma krāteris un postījumi būtu bijuši lielāki.

Pēc pārbaudes ir apstiprināts, ka IDF nav šāvuši pa slimnīcu ne no zemes, ne gaisa, ne jūras, skaidro Hagari. Savukārt Izraēlas radari fiksējuši no Gazas palaistās raķetes un divi neatkarīgi video apliecinot kļūmi teroristu raķešu palaišanas laikā. Tāpat Izraēlas izlūkdienesti esot pārtvēruši kaujinieku sakarus, kuros runāts par kļūmīgām raķetēm.

Hagri uzsver, ka kopš 7. oktobra vardarbības sākuma 450 Gazas teroristu raidītas raķetes ir nokritušas turpat Gazas joslā.

Kaujinieku raķešu kļūmes. IDF

"Islāma džihāds" ir otrs lielākais kaujinieku grupējums Gazas joslā aiz "Hamās". To arī atbalsta Irāna un tā deklarētais mērķis ir Izraēlas iznīcināšana. "Islāma džihāds" darbojas neatkarīgi no "Hamās", tiek uzskatīts par vēl ekstrēmāku, bet abi grupējumi mēdz sadarboties nepieciešamības gadījumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!