Foto: Liene Leonoviča
Piektdien, 20. oktobrī, aizvadīta "Rīgas koference-2023" pirmā diena, kur tikās starptautiska mēroga eksperti, lai diskutētu par globāli nozīmīgām tēmām.

Piektdien eksperti pārrunāja sieviešu lomu karā un seksuālo vardarbību pret sievietēm "kā ieroci" valstu agresijā, atsaucoties uz Krievijas iebrukumu Ukrainā un grupējuma "Hamās" teroru pret Izraēlu. Tāpat apspriesta arī Eiropas drošības nākotne, kā arī NATO militārā stratēģija. Kontekstā ar NATO eksperti atgādināja par Ukrainas un Zviedrijas dalības nozīmīgumu nākotnes plānos un Krievijas īstenoto imperiālismu.

Konferencē uzrunu teica arī Lavijas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs.

Kopš 2006. gada "Rīgas konference" ir kļuvusi par vienu no svarīgākajām diskusiju platformām par drošību un ārpolitiku Baltijas jūras reģionā.

"Šogad konferences fokusā ir gudri vadītas kara laika ekonomikas perspektīva Eiropā, Eiropas drošība, tostarp sievietes, miers un drošība - līderes globālu ģeopolitisku satricinājumu laikā, transatlantiskā partnerība un tās stratēģija kara pierobežā, NATO nākotnes plāni, mākslīgā intelekta un tehnoloģiju izaicinājumi," skaidro pasākuma rīkotāji.

Noslēdzot sarežģītu ģeopolitisko gadu pasaulē konferencē analizēs Indijas un Klusā okeāna reģiona stratēģiju un daudzus citus būtiskus drošības un aizsardzības elementus.

Rīgas konferenci kopīgi organizē Latvijas Transatlantiskā organizācija (LATO), Latvijas Republikas Ārlietu ministrija un Latvijas Republikas Aizsardzības ministrija, cieši sadarbojoties ar NATO Publiskās diplomātijas nodaļu, Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā un Konrāda Adenauera fondu. Konferenci atbalsta Kanādas vēstniecība Latvijā, Izraēlas vēstniecība Latvijā, Vācijas Federatīvās Republikas vēstniecība Latvijā, Amerikas Savienoto Valstu vēstniecība Latvijā, Gruzijas vēstniecība Latvijā, Ziemeļvalstu Ministru padomes birojs Latvijā un Turcijas vēstniecība Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!