Foto: Kadrs no video

Piektdien, 20. oktobrī, okupanti sākuši jaunu uzbrukumu Ukrainas pilsētas Avdijivkas apkārtnē, ikdienas apskatā par situāciju frontē raksta ASV bāzētā domnīca "Institute For The Study Of War" (ISW).

Krievijas panāktais progress šajā ofensīvā ir neliels. ISW spriež, ka okupantu militārā pavēlniecība varētu būt apņēmusies turpināt uzbrukumus par spīti lielajiem tehnikas un personālsastāva zaudējumiem.

ISW jau iepriekš ziņoja, ka 10. oktobrī sāktajā ofensīvā pie Avdijivkas Krievijas spēki zaudēja ļoti daudz tehnikas. Savukārt "Deepstate" saskaitīja vairāk nekā 60 iznīcinātas kaujas tehnikas vienības tikai pie viena neliela ciema.

Fakts, ka Krievijas karaspēks pārgrupējās un atsāka ofensīvu pie Avdijivkas, liecina, ka vai nu militārā vadība saskata reālu iespēju ieņemt Avdijivku, vai arī krievu komandieri slikti nosaka ofensīvas prioritātes, spriež ISW eksperti.

Ekrānuzņēmums no "LIveuamap/"Delfi"

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis piektdien telefonsarunā ar Vācijas kancleru Olafu Šolcu okupantu zaudējumus nosauca par "katastrofāliem".

"Informēju federālo kancleru par pašreizējo situāciju frontē, tostarp par Krievijas neveiksmīgajiem uzbrukumu mēģinājumiem un tās katastrofālajiem zaudējumiem pie Avdijivkas," prezidents rakstīja sociālajos tīklos.

Arī savā ikdienas paziņojumā prezidents pieminēja Avdijivku un pateicās ukraiņu karavīriem. "Šajās dienās Krievijas zaudējumi patiešām satriec, un tieši tādi okupantu zaudējumi ir vajadzīgi Ukrainai," tā Zelenskis.

Zemāk vairāki video no Avdijivkas apkārtnes, kuros redzamas okupnatu nedienas.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās 2022. gada 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī citos kara noziegumos. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!