Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV prezidents Džo Baidens un viņa padomdevēji apsprieduši varbūtību, ka Izraēlas premjerministra Benjamina Netanjahu politiskās dienas ir skaitītas. Baidens par to esot ieminējies arī pašam premjerministram nesenās vizītes laikā, ziņo medijs "Politico".

Saskaņā ar divu Baidena administrācijas amatpersonu teikto, tēma par Netanjahu nākotni Izraēlas politikā ir aktualizēta nesenajās Baltā nama sanāksmēs, kurās piedalījies arī Baidens. Tai skaitā ir arī diskusijas, kas radušās pēc ASV prezidenta oktobra vizītes Izraēlā, kuras laikā viņš tikās ar Netanjahu.

Kā medijam stāstījušas amatpersonas, Baidens pat ierosinājis Netanjahu padomāt par atziņām, ko viņš varētu sniegt nākamajam Izraēlas premjerministram.

"Politico" saruna norisinājusies ar vienu pašreizējo ASV amatpersonu un vienu kādreizējo pārstāvi. Abas personas apstiprinot – Vašingtonā uzskata, ka Netanjahu premjerministra amatā ilgi vairs nebūs. Vašingtona prognozējot, ka Netanjahu, visticamāk, darbosies vēl dažus mēnešus vai vismaz līdz brīdim, kad būs beigusies agrīnā kaujas fāze pašreizējā konfliktā Gazas joslā. Tomēr intervētās amatpersonas uzsvērušas, ka Izraēlas politika ir neprognozējama.

"Izraēlas sabiedrībā gaidāma viedokļu dalīšanās par notikušo. Galu galā tas viss nonāks uz premjerministra galda," norāda viena no anonīmajām amatpersonām.

Vašingtonas sarunas par Netanjahu nākotni politikā norisinās laikā, kad ASV cenšas atbalstīt un sadarboties ar Izraēlu tās karā pret palestīniešu teroristu grupējumu "Hamās". Avoti norāda, ka aizvadītā mēneša vizītē Izraēlā Baidens privātās sarunās aicinājis Netanjahu rīkoties piesardzīgi un nepaplašināt karu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!