Foto: Unsplash

Saistībā ar zemestrīcēm Reikjanesas pussalā pirms iespējama vulkāna izvirduma Islandē izsludināts ārkārtas stāvoklis, kā arī iedarbināts valsts iestāžu un tūrisma nozares reaģēšanas plāns, vēsta ārvalstu mediji un Islandes valdība.

Reikjanesas pussala atrodas Islandes dienvidrietumos. Seismiskā aktivitāte tika konstatēta aptuveni 40 kilometrus no Reikjavīkas esošajā Grindavīkas pilsētiņā, kurā dzīvo ap 4000 iedzīvotāju.

Ņemot vērā vulkāna izvirduma draudus, Grindavīkas iedzīvotāji tika evakuēti.

Islandes Meteoroloģijas dienesta mājaslapā ievietots paziņojums, kurā pausta liela iespējamība par vulkāna izvirdumu tuvākajās dienās.

Islandes Meteoroloģijas dienesta paziņojumā pausts, ka vēl nav zināma precīza iespējamās vulkāna izvirduma vieta. Vienlaikus dienests brīdina par zemūdens izvirduma iespējamību, tāpēc ir jāgatavojas sprādzienbīstamai izvirduma iespējai.

Pēc ārkārtas stāvokļa izsludināšanas valstī iedarbināts iestāžu un tūrisma nozares reaģēšanas plāns, lai nodrošinātu tūristu drošību Islandē.

Islandes valdības mājaslapā teikts, ka valstij vulkāna darbība nav sveša, jo pēdējo divu gadu laikā Reikjanesas pussalā notikuši trīs izvirdumi.

"Islandes varas iestādes un sabiedrība ir sagatavotas šādiem notikumiem. Islandē ir viens no pasaulē efektīvākajiem vulkāniskās sagatavotības pasākumiem, kā arī valsts ģeozinātniekiem ir liela pieredze darbā ar vulkāniskām aktivitātēm," informē Islandes valdība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!