Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pirmdien Rumānijā tika oficiāli atklāts Eiropas mācību centrs, kurā ukraiņu pilotus apmācīs darbam ar F-16 iznīcinātājiem, raksta "Politico".

"Centrs būs starptautisks F-16 pilotu apmācības centrs un veicinās sabiedroto savstarpējo savietojamību," paziņoja Rumānijas Aizsardzības ministrija. To atklāja Rumānijas aizsardzības ministrs Anhels Tilvars un viņa Nīderlandes kolēģe Kajsa Ollongrena gaisa spēku bāzē uz austrumiem no Bukarestes.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis sacīja, ka mācību centrs ir "nozīmīgs praktisks ieguldījums mūsu aviācijas koalīcijā".

Kijiva jau sen ir apgalvojusi, ka tai ir vajadzīgi iznīcinātāji, lai panāktu ievērojamu militāru progresu pret Krieviju, kas 2022. gada februārī uzsāka pilna mēroga iebrukumu Ukrainā. Dānija, Nīderlande, Norvēģija un Beļģija ir paziņojušas, ka ir gatavas nosūtīt ASV ražotos F-16 lidaparātus Ukrainai.

Dānijas aizsardzības ministrs Troels Lunds Polsens oktobrī paziņoja, ka pirmās lidmašīnas tiks nosūtītas līdz 2024. gada aprīlim. Beļģija apņēmās piegādāt iznīcinātājus līdz 2025. gadam, ja vien nākamā valdība tam piekritīs pēc nākamā gada vēlēšanām.

Pagājušajā nedēļā Rumānijā mācību centrā ieradās pieci holandiešu F-16. Kopumā Nīderlandes valdība apmācībām nodrošinās 12 līdz 18 lidmašīnas. "Mācību centrs Rumānijā vispirms izmantos lidaparātu, lai nodrošinātu prasmju atsvaidzināšanas kursu nolīgtajiem F-16 instruktoriem, pēc tam apmācības tiks nodrošinātas rumāņu un ukraiņu pilotiem. Lidaparāts lidos tikai NATO gaisa telpā," uzsvēra Nīderlandes valdība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!