Foto: EPA/Scanpix/LETA
Pirmdien, 20. novembrī, no Gazas lielākās slimnīcas al Shifa uz Ēģipti evakuēti 28 priekšlaikus dzimuši mazuļi, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Tas noticis pēc tam, kad slimnīcu aplenkuši Izraēlas armijas tanki.

Tikmēr Palestīnas amatpersonas un Pasaules veselības organizācija ziņo, ka aplenkumā bojā gājuši 12 cilvēki.

Kā vēsta "Reuters", Izraēlas spēki ieņēma slimnīcu pagājušajā nedēļā, meklējot teroristiskās organizācijas "Hamās" tuneļu sistēmu zem tās.

Ēģiptes televīzija "Al Qahera TV" mazuļu evakuācija svētdienas pārraida tiešraidē, rādot, kā zīdaiņi tika uzmanīgi pārcelti uz mobilajiem inkubatoriem un transportēti uz Gazas dienvidiem. Vispirms daļa no viņiem tiks pārvesti uz Gazas dienvidiem, Rafahas slimnīcu un, kad viņu stāvoklis būs stabils, mazuļi tiks pārvesti uz Ēģipti. 12 zīdaiņi jau ir pārvesti uz Kairu.

Kā medijiem pauda Pasaules veselības organizācijas vadītājs Tedross Adanoms Gebrejesuss (Tedros Adhanom Ghebreyesus), visi evakuētie cīnās ar nopietnām infekcijām.

No brīža, kad al Shifa slimnīcas ārsti pavēstīja pasaulei par to, cik sliktā stāvoklī bez tīra ūdens un medikamentiem atrodas priekšlaikus dzimušie, jau astoņi mazuļi ir miruši.

Aizvadītajā nedēļas nogalē slimnīcu pameta vairāki simti mediķu, medicīnas personāla darbinieku un pacientu. Taču daļa mediķu palika ar tiem pacientiem, kurus nav iespējams pārvietot, tai skaitā mazuļiem.

Al Šifas slimnīca, kas ir lielākā slimnīca Gazas josla, ir kļuvusi par Izraēlas un palestīniešu teroristu grupējuma "Hamās" kara centrālo punktu. Izraēla apgalvo, ka zem slimnīcas atrodas "Hamās" bāze, un ir pārmeklējusi ēku, kurā atradusi ieročus.

ANO lēš, ka pirms Izraēlas karavīru ieiešanas slimnīcā tur patvērumu bija raduši 2300 pacientu, personāls un pārvietotie palestīnieši.

Slimnīcas direktors Mohameds Abu Salmija iepriekš aģentūrai AFP sacīja, ka Izraēlas karaspēks viņam devis norādījumus nodrošināt "pacientu, ievainoto, pārvietoto personu un medicīnas personāla evakuāciju un ka viņiem kājām jāpārvietojas jūras virzienā".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!