Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns apsveicis savu zinātnieku komandu ar spiegu satelīta palaišanu, nosaucot to par "jaunu kosmosa varas laikmetu", ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Viņš raksturoja šonedēļ īstenoto satelīta palaišanu kā "pilnvērtīgu pašaizsardzības aktivitāti". Ziemeļkoreja otrdien izšāva raķeti, kurā, domājams, atradās spiegu satelīts. Phenjana apgalvoja, ka šis mēģinājums bija veiksmīgs, taču Dienvidkoreja paziņoja, ka ir pāragri spriest, vai satelīts darbojas, jo divas iepriekšējās palaišanas izgāzās.

Kims ceturtdien ieradās kosmosa zinātnieku un tehniķu pieņemšanā kopā ar savu sievu un meitu, ziņoja totalitārās valsts pārvaldītā Korejas Centrālā ziņu aģentūra (KCNA). Viņš sacīja, ka satelīta palaišana "ir ievedusi valsti jaunā kosmosa varas ērā", vēstīja KCNA. Mediju paziņojumā Kims citēts, sakot, ka "izlūkošanas satelīta glabāšana ir pilnvērtīga pašaizsardzības tiesību īstenošana".

Funkcionējoša spiegu satelīta izstrāde ir galvenā Ziemeļkorejas piecu gadu militārā plāna sastāvdaļa – un šī tehnoloģija teorētiski ļautu Phenjanai uzraudzīt ASV un Dienvidkorejas karaspēka un ieroču pārvietošanos Korejas pussalā, ļaujot tai pamanīt ienākošos draudus.

Dažas stundas pēc otrdien veiktās palaišanas Ziemeļkorejas valsts mediji apgalvoja, ka jau izskata attēlus ar ASV militārajām bāzēm Guamā.

Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO), kā arī citas valstis, tostarp ASV un Japāna, ir asi nosodījušas satelīta palaišanu. Jaunākās Phenjanas darbības ir izraisījušas strīdu ar Dienvidkoreju, kura sacīja, ka uzskata, ka Ziemeļkoreja ir saņēmusi palīdzību no Krievijas. Kims septembrī apmeklēja Krieviju. Vizītes laikā Kremļa saimnieks, agresors Vladimirs Putins piedāvāja Phenjanai palīdzību satelītu būvniecībā.

Dienvidkoreja daļēji apturēja savu darbību militārajā līgumā ar Ziemeļkoreju pēc tam, kad Phenjana otrdien palaida satelītu. Phenjana uz to atbildēja, draudot apturēt darījumu pilnībā, piebilstot, ka šī vienošanās tai "nekad vairs nebūs saistoša".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!