Foto: Reuters/Scanpix

Nīderlandes vēlēšanu uzvarētājs galēji labējās Brīvības partijas (PVV) līderis Gērts Vilderss uzticējis bijušajam ministram no centriski kreisās Darba partijas Ronaldam Plasterkam vest sarunas ar politisko partiju līderiem par iespējamām koalīcijām.

Pirms sanāksmes, kurā Plasterks tika apstiprināts šajā postenī, Vilderss sociālajos medijos paziņoja, ka PVV, kas pazīstama ar savu pret islāmu un migrāciju vērsto platformu, domāta visiem.

"PVV ir plaša tautas partija. Lielākā Nīderlandē. Par mums balsoja 2,4 miljoni cilvēku," platformā "X" norādīja Vilderss.

Viņš uzsvēra, ka PVV pārstāv visu izglītības līmeņu cilvēkus, kā arī "vietējos" Nīderlandes pilsoņus un imigrantus, "strādniekus, pensionārus, jauniešus un vecāka gadagājuma cilvēkus". "No pilsētas, no laukiem. PVV ir priekš visiem," apgalvoja politiķis.

Nīderlandes parlamenta apakšpalātas priekšsēdētāja Vera Bergkampa apstiprināja, ka lielākā daļa partiju līderu apstiprinājuši Plasterku par jauno sarunu vedēju un viņam ir "plašs politiskais atbalsts".

Reaģējot uz Vildersa uzvaru vēlēšanās, Plasterks nedēļas nogalē laikraksta slejā pauda viedokli, ka demokrātijai ir "ļoti veselīgi, ka reizēm notiek sardzes maiņa".

Viņš piebilda, ka liberāli konservatīvajai Tautas partijai brīvībai un demokrātijai (VVD), kuras jaunā līdere paziņojusi, ka partija nepievienosies nākamajai koalīcijai, būtu jāsēžas pie sarunu galda ar PVV un pārējiem diviem politiskajiem uzvarētājiem - tikai augustā dibināto labēji centrisko partiju "Jaunais sabiedriskais līgums" (NSC) un Zemnieku pilsoņu kustību (BBB), lai apspriestu iespējamo četru partiju valdību.

VVD, kuru pārstāv līdzšinējais premjerministrs Marks Rite, ir vadījusi pēdējās četras koalīcijas, taču 22. novembrī notikušajās parlamenta vēlēšanās tā zaudēja desmit vietas parlamenta apakšpalātā.

Sarunas starp Plasterku un partiju līderiem sāksies gandrīz nekavējoties. Paredzams, ka decembra sākumā viņš iesniegs ziņojumu jaunajam parlamenta sasaukumam, kas tiks apspriests 7.decembrī paredzētajās debatēs. Tas, visticamāk, ievadīs koalīcijas veidošanas procesa nākamo posmu, kad potenciālie partneri apspriedīs iespējas vienoties par valdības programmu nākamajiem četriem gadiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!