Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Saskaņā ar drošības pētnieku jaunajiem atklājumiem Serbijas valdības kritiķi, kuri ir dokumentējuši korupciju Rietumbalkānu valstī, šogad tika pakļauti militārām spiegprogrammatūrām, raksta "The Guardian".

Datu uzlaušanas mēģinājums pret diviem serbu demokrātijas aktīvistiem, kuri lūdza neatklāt viņu vārdus, lai aizsargātu savu drošību, galu galā nebija veiksmīgs, jo abu personu "iPhone" tālruņos tika atjaunināta jaunākā iOS programmatūra, kas, pēc pētnieku domām, pasargāja ierīces no iefiltrēšanās.

Personas vispirms brīdināja uzņēmums "Apple", kas nosūtīja ziņojumu, ka pret viņiem, iespējams, vēršas valsts sponsorēta vienība. Brīdinājums vēlāk tika apstiprināts pēc izmeklējumiem, ko veica pētnieki no "Access Now, Share Foundation" Serbijā, "Citizen Lab" Toronto Universitātes Munka skolā un "Amnesty International".

Informācija kļuvusi publiska tikai dažus mēnešus pēc tam, kad pētnieki atklāja, ka pret Vladamiru Putinu kritiski noskaņotiem un Eiropas Savienībā dzīvojošiem Krievijas žurnālistiem arī izmantot spiegprogrammatūra. Eiropas Padome un Eiropas Parlaments ir centušies virzīt uz priekšu politiku, kas ierobežotu spiegprogrammatūru izmantošanu, taču jaunu gadījumu parādīšanās bloka iekšienē norāda uz dažu Eiropas valdību acīmredzamu vēlmi turpināt tās izmantošanu, lai apspiestu un iebiedētu politiskos kritiķus, atzīmē medijs.

Natālija Krapiva, "Access Now tehnoloģiju juriskonsulte", sacīja: "Šie atklājumi ir ārkārtīgi satraucoši attiecībā uz tiesiskumu un demokrātiju Serbijā. Nekontrolēta komerciālas spiegprogrammatūras izmantošana ir inde ne tikai cilvēktiesībām, bet arī drošībai un demokrātiskām iestādēm jebkurā valstī."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!