Foto: AP/Scanpix

Nīderlandes Jaunā sociālā līguma (NSC) partija, kurai varētu būt izšķiroša loma jaunās koalīcijas veidošanā, paziņojusi, ka pagaidām neiesaistīsies sarunās ar nesen vēlēšanās triumfējušo Brīvības partiju (PVV), kuru vada Gērts Vilderss, raksta britu raidsabiedrība BBC.

NSC norādīja, ka Vildersa vēlēšanu manifests var pārkāpt Nīderlandes konstitūciju. Vildersa vadītā PVV pagājušajā nedēļā šokēja ekspertus, uzvarot vispārējās vēlēšanās, taču nespēja nodrošināt vairākumu. Lai kļūtu par premjerministru, viņam ir nepieciešams citu partiju atbalsts.

Nīderlandei, kas ir pašreizējās ES dibinātājvalsts, ir piektā lielākā bloka ekonomika.

NSC līderis Pīters Omcits sacīja, ka viņam ir bažas par to, ka deputāti un ministri "zvēr uzticību konstitūcijai", ja PVV politika to pārkāptu.

"Kopumā NSC frakcija šobrīd neredz pamatu sākt sarunas ar PVV par vairākuma valdību vai mazākuma valdību," viņš norādīja. "Pēdējos mēnešos mēs esam konsekventi paziņojuši, ka mēs nepieļausim nekādu piekāpšanos šiem principiem," sacīja Omcits. "Šeit mēs novelkam stingru līniju."

NSC ir vienīgā lielākā partija, kas būtu varējusi izveidot Ministru kabinetu ar PVV. Bez Omcita partijas atbalsta Vilderss var mēģināt izveidot labējo mazākuma koalīciju, ko atbalstītu konservatīvā Tautas partija brīvībai un demokrātijai (VVD), kas nav izslēgusi iespēju ar viņu sadarboties.

Vilderss, kurš pazīstams ar savu antiislāma retoriku, izmantoja vēlēšanu kampaņu, lai veicinātu tādus pasākumus kā mošeju un islāma skolu aizliegšana. Taču tas pārkāptu pilsoņu konstitucionālās tiesības brīvi praktizēt savu reliģiju.

Gatavojoties vēlēšanām un pēc savas uzvaras, Vilderss sacīja, ka ir gatavs risināt sarunas un panākt kompromisu ar citām partijām, lai kļūtu par premjerministru. Viņš arī teica, ka atliks solījumu aizliegt Korānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!