Foto: AFP/Scanpix/LETA

Bijušajam ASV diplomātam, kurš bija vēstnieks Bolīvijā, ir izvirzīta apsūdzība par vairāk nekā 40 gadus ilgu spiegošanu Kubas labā, raksta britu raidsabiedrība BBC.

73 gadus vecais Viktors Manuels Roča tiek apsūdzēts par to, ka viņš kopš 1981. gada palīdzējis Kubai vākt izlūkdatus pret ASV.

Roča ASV dēvēja par "ienaidnieku" un apgalvoja, ka viņš, darbojoties kā slepenais aģents, "stiprināja revolūciju", liecina tiesas dokumenti.

Bijušais diplomāts tika arestēts pagājušajā piektdienā Maiami pēc vairāk nekā gadu ilgas slepenas operācijas, ziņo ASV Tieslietu ministrija. Ģenerālprokurors Meriks Gārlends sacīja, ka šī lieta ir "viens no vērienīgākajiem un ilgstošākajiem ārvalstu aģenta iefiltrēšanās gadījumiem" ASV valdībā.

Kolumbijā dzimušais Roča uzauga Ņujorkā un ieguva Jēlas, Hārvardas un Džordžtaunas universitāšu grādus. Saskaņā ar prokuroru teikto viņš strādāja par ASV vēstnieku Bolīvijā no 1999. līdz 2002. gadam un 25 gadus strādāja vairākos valdības amatos, tostarp Nacionālajā drošības padomē. Papildus Bolīvijai viņš ir strādājis arī Argentīnā, Hondurasā, Meksikā un Dominikānas Republikā.

Tiesas dokumentos ir apgalvots, ka Roča vairākkārt devies uz Kubu un sadarbojies ar šīs valsts amatpersonām. Dokumentos netiek atklāts pārāk daudz par to, kādu informāciju Kubas valdībai sniedzis vēstnieks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!