Foto: EPA/Scanpix/LETA
2023. gadā nogalināti 94 žurnālisti un mediju darbinieki, tostarp deviņas sievietes, ziņo Starptautiskā Žurnālistu federācija (IFJ).

Ziņojumā teikts, ka Izraēlas karš ar palestīniešu grupējumu "Hamās" ir bijis līdz šim nāvējošākais konflikts kopš IFJ sāka fiksēt nogalinātos žurnālistu 1990. gadā. IFJ fiksējusi 68 žurnālistus, kas nogalināti kopš "Hamās" 7. oktobrī iebruka Izraēlā. "Šogad 72% no visā pasaulē nogalinātajiem žurnālistiem gājuši bojā tieši Gazas konfliktā," uzsvērts ziņojumā.

Tai skaitā bijis 61 palestīniešu žurnālists, četri izraēliešu žurnālisti un trīs no Libānas. Tāpat fiksētas trīs mediju darbinieku nāves citviet Tuvajos Austrumos – Sīrijā. Tomēr jāuzsver, ka Gazā mirušo palestīniešu žurnālistu patiesais skaits nav precīzi zināms, jo bojā gājušo iedzīvotāju skaitu izziņo Gazā valdošais teroristu grupējums.

Savukārt Eiropā joprojām ar vislielākajiem draudiem žurnālisti saskaras Ukrainā. Federācija norāda, ka šogad Krievijas okupantu agresijā Ukrainā nogalināti trīs žurnālisti.

Organizācija uzsver, ka Āzijas un Klusā okeāna reģionā žurnālistu slepkavības notikušas tajās pašās valstīs, kur iepriekšējos gados – Afganistānā, Filipīnās, Indijā, Ķīnā un Bangladešā. Kopumā bojā gājuši septiņi žurnālisti, kas kā norāda IFJ, rada bažas par žurnālistu drošību kontinentā.

Dienvidamerikā un Ziemeļamerikā krasi sarucis nogalināto žurnālistu skaits salīdzinot ar pagājušo gadu. 2022. gadā dzīvības zaudējuši 29 žurnālisti, savukārt šogad vien septiņi.

Āfrikā notikušās slepkavības raksturotās kā "īpaši šokējošas". Tādas šogad bijušas četras.

"IFJ pieprasa steidzamu globālu rīcību, lai apturētu šo asinsizliešanu," komentējis Federācijas prezidents Dominiks Paradaljē, uzsvaru liekot uz konfliktu Gazā. Viņš norāda, ka "nepieciešamība pēc jauna globālā standarta žurnālistu aizsardzībai nekad nav bijusi tik liela".

Tāpat IFJ publicēja sarakstu ar 2023. gadā arestētajiem žurnālistiem. Saraksts atklājot politisko represiju nebeidzamo spiedienu valstīs, tai skaitā Ķīnā, Baltkrievijā, Ēģiptē, Irānā, Mjanmā, Turcijā un Krievijā. Organizācija fiksējusi, ka 2023. gadā ieslodzīti 393 žurnālisti un mediju darbinieki. Pēdējo trīs gadu laikā ieslodzīto skaits ievērojami pieaudzis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!