Foto: AFP/Scanpix/LETA

Gajāna un Venecuēla vienojušās "nepielietot spēku", lai atrisinātu strīdu par naftas bagāto Esekibo reģionu, raksta bitu raidsabiedrība BBC.

Pēc tikšanās ar Venecuēlas prezidentu Nikolasu Maduro Gajānas prezidents Irfans Ali atkārtoti apliecināja apņemšanos nodrošināt mieru reģionā. Taču viņš teica, ka Gajānai ir tiesības izmantot savu suverēno telpu.

Paziņojumā platformā "X" Maduro sacīja, ka šī bija "izcila diena dialogam". Ali un Maduro tikās Sentvinsentā un Grenadīnās.

Trīs lappušu garajā kopīgajā deklarācijā valstis vienojās, ka "nekādā gadījumā nedraudēs un nepielietos (..) spēku" un "turpinās dialogu". Valstu līderi arī vienojās izveidot kopīgu ārlietu ministru komisiju, lai risinātu visus jautājumus, kas radušies saistībā ar reģionu.

Gajāna norāda, ka šo jautājumu atrisinās Starptautiskā tiesa Hāgā, taču Venecuēla neatzīst tiesas jurisdikciju.

Esekibo ir 160 000 kvadrātkilometru džungļu reģions, kas aizņem divas trešdaļas no Gajānas teritorijas. Par šo teritoriju strīds starp abām valstīm eksistējis gadiem ilgi. Venecuēla atjaunoja teritoriālās pretenzijas uz šo zemi pēc tam, kad 2015. gadā ūdeņos pie Esekibo krastiem tika atklāta nafta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!