Foto: Reuters/Scanpix/LETA

"Taliban" valdība Afganistānā no vardarbības cietušās sievietes ievieto cietumos un apgalvo, ka tas ir viņu aizsardzībai, atsaucoties uz Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) paziņojumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

ANO brīdina, ka šāda prakse kaitē fiziskās un emocionālās vardarbības upuriem.

Pirms grupējums "Taliban" 2021. gadā atkārtoti atgriezās pie varas, Afganistānā bija 23 valsts atbalstīti sieviešu aizsardzības centri vai patversmes, norāda ANO diplomātiskā misija Afganistānā (UNAMA). Tomēr šobrīd tādi vairs nepastāv.

"Taliban" īstenotā sieviešu tiesību apspiešana Afganistānā ir viena no bargākajām pasaulē. UNAMA uzsver, ka ar dzimumu saistīta vardarbība pret afgāņu sievietēm un meitenēm bijusi plaši izplatīta pat pirms grupējuma atgriešanās pie varas. Tomēr kopš tā laika šādi gadījumi ir kļuvuši vēl biežāki, ņemot vērā ekonomikas, finanšu un humāno krīžu ietekmi, kas ir satricinājusi valsti. Sievietes ierobežojumu dēļ vairāk ir atradušās savās mājās, kas ir palielinājis viņu neaizsargātību pret vardarbību ģimenē un intīmo partneru vardarbību.

"Taliban" valdība neredz vajadzību pēc sieviešu aizsardzības centriem. Amatpersonas skaidrojušas UNAMA pārstāvjiem, ka patversmes nav vajadzīgas, jo sievietēm ir jābūt kopā ar saviem vīriem vai vīriešu kārtas ģimenes locekļiem. Viens no grupējuma biedriem esot apgalvojis, ka šādas patversmes ir "Rietumu koncepts".

"Taliban" norādīja, ka lūgs ģimenes vīriešus apņemties nedarīt pāri cietušajai sievietei.

Gadījumos, kad no vardarbības cietušajai sievietei nav vīriešu kārtas radinieku, pie kuriem palikt, vai ja pastāv bažas par drošību, viņa tiks nosūtīta uz cietumu "pašas aizsardzībai". UNAMA ziņojumā velk paralēles ar to, kā Kabulā tiek izmitināti narkomāni vai bezpajumtnieki.

"Sievietēm, kuras jau ir neaizsargātas, ieslodzīšana, visticamāk, negatīvi ietekmētu viņu garīgo un fizisko veselību, viņas tiktu atkārtoti pakļautas viktimizācijai un, iespējams, diskriminācijai, kā arī stigmatizācijas riskam pēc atbrīvošanas," uzsver organizācija. Šāda rīcība "būtu līdzvērtīga patvaļīgai brīvības atņemšanai".

"Taliban" ir lauzis visus savus iepriekšējos solījumus nodrošināt sievietēm tiesības strādāt un mācīties. Meitenēm atļauts apmeklēt tikai sākumskolu. Pusaudzes un sievietes ir padzītas no skolām un universitātēm. Tāpat sievietēm ir aizliegts atrasties parkos, sporta zālēs vai baseinos. Visi skaistumkopšanas saloni, kuri līdz šim sievietēm bijuši kā patvērumi, ir aizvērti. Sievietēm jāģērbjas tā, lai atsegtas būtu tikai viņu acis, kā arī ceļot tālāk par 72 kilometriem atļauts, ja līdzi ir vīriešu kārtas pavadonis.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!