Fоtо: Reuters/Scanpix/LETA

Ķīnas prezidents Sji Dzjiņpins nesenajā samitā Sanfrancisko ASV prezidentam Džo Baidenam atklāti pateicis, ka Pekina atkal apvienos Taivānu ar kontinentālo Ķīnu, taču saskaņā ar trīs pašreizējām un bijušajām ASV amatpersonām, vēl neesot izlemts, kad tas notiks, raksta "NBC News".

Kādā sanāksmē, kurā piedalījušās vairākas Ķīnas un ASV amatpersonas, Sji sacīja Baidenam, ka Ķīna dod priekšroku Taivānas ieņemšanai miermīlīgā ceļā, nevis ar spēku.

Sji arī atsaucās uz ASV militāro līderu publiskajām prognozēm, kurās teikts, ka Sji plāno ieņemt Taivānu 2025. vai 2027. gadā. Ķīnas līderis Baidenam teicis, ka šādi apgalvojumi esot kļūdaini, jo viņš nav noteicis laika grafiku Taivānas pakļaušanai, norāda divas pašreizējās un viena bijušā amatpersona.

Ķīnas amatpersonas pirms samita arī lūdza, lai Baidens pēc tikšanās nāk klajā ar publisku paziņojumu, sakot, ka ASV atbalsta Ķīnas mērķi miermīlīgi apvienoties ar Taivānu un neatbalsta Taivānas neatkarību. Baltais nams Ķīnas lūgumu noraidīja.

Atklāsmes sniedz iepriekš neizziņotu informāciju par abu līderu tikšanos, kuras mērķis bija mazināt spriedzi abu valstu starpā, atzīmē medijs

Sji privātais brīdinājums Baidenam piesaistīja ASV amatpersonu uzmanību, jo tas tika izteikts laikā, kad Ķīnas politika pret Taivānu tiek uzskatīta par arvien agresīvāku.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !