Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Nīderlande piegādās Ukrainai 18 iznīcinātājus F-16, lai palīdzētu valstij tās cīņā pret Krievijas iebrukumu, piektdien, 22. decembrī, paziņojusi Nīderlandes valdība, vēsta aģentūra "Reuters".

"Šodien es informēju prezidentu Zelenski [Ukrainas prezidentu Volodimiru Zelenski] par mūsu valdības lēmumu sagatavot 18 F-16 iznīcinātājus piegādei Ukrainai," sociālo mediju platformā "X" paziņoja Nīderlandes premjerministrs Marks Rute. "F-16 piegāde ir viens no svarīgākajiem elementiem līgumos par militāro atbalstu Ukrainai," atgādināja amatpersona.

Kaujas lidmašīnu piegāde joprojām gaida Nīderlandes Ārlietu ministrijas eksporta atļauju, kā arī Ukrainas personāla un infrastruktūras kritēriju izpildi, piebilda Rute, nenorādot šo soļu izpildes termiņu.

"Man bija saruna ar Nīderlandes premjerministru, lai pateiktos par lēmumu sākt gatavot 18 F-16 lidmašīnas to piegādei Ukrainai," sarunu platformā "X" komentēja Zelenskis.

Aizvadītajā mēnesī Nīderlande nosūtīja savus pirmos ASV ražotos F-16 uz jaunu Ukrainas pilotu apmācības centru Rumānijā. 13. novembrī Rumānijā tika oficiāli atklāts Eiropas mācību centrs. Par plāniem nodot Ukrainai iznīcinātājus paziņojušas arī Dānija, Norvēģija un Beļģija.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!