Foto: EPA-AFI

Francija, Vācija, Lielbritānija un ASV ceturtdien nosodīja Irānas veikto augsti bagātinātā urāna ražošanas apjoma palielināšanu ar tīrības pakāpi līdz 60%, kas ir tuvu līmenim, ko izmanto kodolieroču degvielai, raksta aģentūra "Reuters".

Kopīgajā paziņojumā sabiedrotie neminēja nekādas sekas, ar kurām šādu darbību dēļ varētu saskarties Irāna, taču aicināja Teherānu tās atcelt un sacīja, ka viņi joprojām ir "apņēmušies panākt diplomātisku risinājumu" strīdam par Teherānas kodolprogrammu.

"Irānas veiktajai augsti bagātināta urāna ražošanai nav ticama civila pamatojuma," teikts paziņojumā. "Šie lēmumi (..) atspoguļo neapdomīgu rīcību saspringtā reģionālā kontekstā."

ANO kodolenerģijas uzraudzības iestāde, Starptautiskā Atomenerģijas aģentūra (IAEA), otrdien savā ziņojumā norādīja, ka Irāna ir atkāpusies no vairākus mēnešus ilgās augsti bagātināta urāna ražošanas tempa samazināšanas ar tīrības pakāpi līdz 60%. "Mēs nosodām šo rīcību, kas turpina nepārtrauktu Irānas kodolprogrammas eskalāciju," teikts kopīgajā paziņojumā.

Irāna trešdien noraidīja IAEA ziņojumu kā "neko jaunu" un paziņoja, ka tā īsteno savu programmu "saskaņā ar noteikumiem". Islāma Republikai jau ir pietiekami daudz 60% tīrības urāna, ar kuru, bagātinot līdz 90%, varētu izgatavotu trīs kodolbumbas saskaņā ar IAEA teorētisko definīciju. Irāna ir noliegusi, ka vēlas iegūt kodolieročus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!