Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Vismaz 103 cilvēki gājuši bojā divos sprādzienos pie Irānas Revolucionārās gvardes ģenerāļa Kasema Soleimani kapa viņa slepkavības ceturtajā gadadienā, ziņo Islāma Republikas mediji, uz kuriem atsaucas britu raidsabiedrība BBC.

Tiek ziņots arī par vairākiem desmitiem ievainoto. Sprādzieni skāra gājienu pie Saheb al Zamanas mošejas Kermanas pilsētas dienvidu daļā. Tā atsaucās uz Kermanas gubernatora vietnieka teikto, ka traģiskais notikums ir "teroristu uzbrukums".

Tiek ziņots, ka trešdien simtiem cilvēku devās uz kapa vietu, lai pieminētu ģenerāli Soleimani. Irānis 2020. gadā tika nogalināts ASV bezpilota lidaparāta uzlidojumā kaimiņvalstī Irākā. Soleimani uzskatīja par ietekmīgāko personu Irānā pēc augstākā līdera ajatollas Ali Hamenei.

Būdams Irānas Revolucionārās gvardes ārvalstu operāciju daļas spēku komandieris, viņš bija Irānas politikas arhitekts visā reģionā. Viņš bija atbildīgs par šo spēku slepenajām misijām un to norādījumu, finansējuma, ieroču, izlūkošanas un loģistikas atbalsta nodrošināšanu sabiedroto valdībām un teroristu grupējumiem, tostarp "Hamas" un "Hezbollah".

Toreizējais ASV prezidents Donalds Tramps, kurš pavēlēja veikt 2020. gada uzbrukumu, Soleimani raksturoja kā galveno teroristu visā pasaulē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!