Foto: EPA/Scanpix/LETA

Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) ģenerāldirektors Rafaels Grossi trešdien, 3. janvārī, paziņojis, ka Krievija viņa inspektoriem liegusi piekļuvi vairākām Ukrainas okupētās Zaporižjas atomelektrostacijas (AES) daļām, vēsta aģentūra “Reuters”.

Grossi sacījis, ka spēkstacijas inspektoriem nu jau divas nedēļas neesot piekļuves pirmā, otrā un sestā reaktora galvenajām zālēm: "Šī ir pirmā reize, kad IAEA ekspertiem nav bijusi pieeja slēgta bloka reaktoru zālēm. Šajā vietā atrodas reaktora kodols un izlietotā kodoldegviela."

Ukrainas kodolenerģijas uzņēmuma "Energoatom" vadītājs Petro Kotins minējis, ka Krievija, iespējams, mēģina slēpt patieso situāciju Zaporižjas AES. Valsts kodoldrošību varētu atjaunot, deokupējot spēkstaciju un tuvumā esošās teritorijas, platformā "Telegram" paudis Kotins.

Grossi norādīja, ka stacijas operatori līdz šim veikuši pasākumus, lai nodrošinātu rezerves elektroenerģijas piegādes objektam, ja tiktu pazaudēta galvenā ārējā elektrolīnija, ko viņš raksturoja kā biežu parādību. Galvenā enerģijas avota zaudēšana ir radījusi bažas, jo spēkstacijai ir nepieciešama jauda, lai atdzesētu reaktorus, pat ja tie ir izslēgti, informē aģentūra.

Tāpat IAEA lūgusi spēkstacijas pārvaldītājiem tehniskās apkopes grafiku 2024. gadam, "kas vēl nav iesniegts".

Krievija kontroli pār AES pārņēma dažas dienas pēc okupantu iebrukuma Ukrainā. Grossi vairākkārt aicinājis pārtraukt kaujas objekta tuvumā, brīdinot par katastrofālas avārijas iespējamību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!