Foto: AP/Scanpix/LETA
Pasaulslavenais vēsturnieks un Jeila universitātes profesors Timotijs Snaiders uzsvēris, ka Rietumiem jāturpina atbalstīt Ukrainu tās karā pret Krieviju, jo tas ļautu Kijivai šajā bruņotajā konfliktā uzvarēt.

Šos komentārus viņš izteica intervijā ASV televīzijas kanālā CNN. Profesors norādīja, ka līdz šim Ukraina ļoti efektīvi ir spējusi izmantot tai sniegto militāro palīdzību: "Ukraiņi jau kopš paša kara sākuma līdz pat šim brīdim ir neticami labi spējuši izmantot tiem piešķirtos resursus. Arī aizvadītā gada, mēnešu un nedēļu laikā viņi ir panākuši lielus krievu zaudējumus. Viņi ir ļoti labi spējuši apturēt milzīgos Krievijas raķešu un dronu uzbrukumus."

Snaiders kritizēja Rietumus, kuri pēdējo mēnešu laikā nav spējuši vienoties par papildus palīdzību Ukrainai: "Viņi [ukraiņi] ir uzticamais elements. Mēs [Rietumi] esam neuzticamais elements. Tas ir šokējoši. Tas ir šokējoši ne tikai tāpēc, ka ukraiņi aizstāv demokrātiju un likuma varu, bet arī tāpēc, ka cilvēki kuri vēršas pret demokrātiju un likum varu, ne tikai Maskavā, bet arī Pekinā un citviet, ļoti uzmanīgi skatās, kas notiek [Ukrainā]."

"Tas, kam jānotiek, ir ļoti vienkārši: mums ir jāatbloķē palīdzība Ukrainai, kas ļaus ukraiņiem aizstāvēt sevi un uzvarēt šo karu," sacīja vēsturnieks.

Viņa ieskatā palīdzības sniegšana Ukrainai no Rietumu perspektīvas nebūtu dārga nedz politiskā, nedz praktiskā ziņā, bet tai būtu liela ietekme uz starptautiskajām norisēm. "Ironiski ir tas, ka mums to būtu ļoti viegli izdarīt – no mūsu skatupunkta tā nav liela nauda, ieroči, kurus sūtām, ir tādi, kurus mēs tāpat nelietotu. Skatoties no iekšpolitiskās perspektīvas, mēs pat nepamanītu, vai esam to izdarījuši [nosūtījuši Ukrainai nepieciešamo palīdzību], bet tas izmainītu pasaules vēsturi."

Ja Rietumi turpinās palīdzēt Ukrainai, Kijiva uzvarēs šajā karā, savu pārliecību pauda Snaiders. "Šī brīža naratīvs ir tāds, ka Krievijai iet labi, bet Krievijai patiesībā klājas ļoti slikti – viņi zaudē lielu skaitu karavīru, Putinam ir iekšpolitiskas problēmas, viņi šo [karu] nespēs uzturēt mūžīgi. Jautājums ir – vai mēs to spēsim?"

Vēsturnieks arī uzsvēra, ka šī jautājuma kontekstā ir jādomā arī par Ķīnu un Pekinas potenciāli agresīvajām darbībām. "Ja ķīnieši redz, ka amerikāņi un eiropieši izvēlas zaudēt Ukrainā bez konkrēta iemesla, tas noteikti ir iedrošinoši un noteikti palielina risku, ka notiks konflikts par Taivānu. Ukrainas atbalstīšana ir vienkāršs veids, kā mēs varam samazināt kara ar Ķīnu risku."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!