Fоtо: AP/Scanpix/LETA

Lauksaimnieki Vācijā pirmdien, 8. janvārī, sākuši nedēļu ilgus protestus pret valdības plāniem pakāpeniski samazināt lauksaimniecībai paredzētās subsīdijas. Lauksaimnieki, protestējot, ar vairāk nekā 500 traktoriem nobloķējuši ceļus pie Berlīnes Brandenburgas vārtiem, kā arī citviet Vācijā, ziņo aģentūra "Reuters".

Traktoru un kravas automašīnu kolonnas, no kurām dažas bija izrotātas ar uzrakstiem "Bez zemniekiem nav alus" un galēji labējās partijas "Alternatīvu Vācijai" (AfD) plakātiem, pulcējušies uz vairākiem Vācijas ceļiem jau agri no rīta. Berlīnē desmitiem traktoru bloķējuši galveno ielu, kas ved uz Brandenburgas vārtiem.

Vācijas vicenkanclers Roberts Hābeks, kura atgriešanos no atvaļinājuma pagājušajā nedēļā iztraucēja sašutuši lauksaimnieki, kuri lieguši vicekancleram nokāpt no prāmja, ar kuru viņš atgriezās Šlitzīles ostā, publicēja video, kurā brīdinājis, ka zemnieku tiesības protestēt varētu izmantot ekstrēmistu grupas. "Cirkulē zvani ar apvērsuma fantāzijām, veidojas ekstrēmistu grupas un atklāti tiek demonstrēti etniski nacionālistiski simboli," pauda Hābeks.

Policija ziņoja, ka ceļi un atsevišķi posmi uz šosejām ir bloķēti vairākās vietās visā valstī, tostarp robežšķērsošanas vietās ar Franciju, radot sastrēgumus. Ziņots par sastrēgumiem arī Bavārijā, Saksijā, Ziemeļreinā-Vestfālenē un Bādenē-Virtembergā.

Zemnieki apgalvo, ka valdība plāno izbeigt divus nodokļu atvieglojumus, kas līdz šim lauksaimniekiem ļāvuši ietaupīt aptuveni 900 miljonus eiro gadā. Protestētāji apgalvo, ka nodokļu atvieglojumu pārtraukšana apdraudēs viņu saimniecības.

Tā vietā lai pēkšņi pārtrauktu lauksaimnieku nodokļu atvieglojumus dīzeļdegvielai, subsīdija šogad tiks samazināta par 40%, 2025. gadā – par 30% un 2026. gadā atvieglojumi tiks pilnībā pārtraukti, norāda aģentūra.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !