Foto: AP/Scanpix/LETA

Vairāku vadošo ASV aizsardzības industrijas uzņēmumu pārstāvji pirmdien tikušies ar ASV prezidenta administrācijas līdzstrādniekiem, lai runātu par ieroču ražošanu Ukrainai, vēsta ziņu aģentūras "Reuters" un "Bloomberg".

Sanāksmē piedalījušies aptuveni desmit ASV militāri rūpnieciskā kompleksa uzņēmumu pārstāvji, medijiem apliecināja vārdā neminētas Baltā nama amatpersonas.

Sanāksmē piedalījušies pārstāvji no uzņēmumiem "Palantir Technologies" un "Anduril Industries", kas cita starpā specializējas aizsardzības datorsistēmās, "Fortem", kas strādā pie cīņas ar droniem, kā arī dronu ražošanas uzņēmuma "Skydio".

Baltais nams cenšas paplašināt Ukrainas piekļuvi pašām modernākajām ASV tehnoloģijām, vēsta "Reuters".

Uzņēmumi, kas bija pārstāvēti sanāksmē, jau tiešā ceļā strādā ar Ukrainas valdību, "Bloomberg" apliecināja ASV amatpersonas.

ISW: Krievi cenšas adaptēties Ukrainas gaisa vairoga iespējām

Rietumu pretgaisa aizsardzības sistēmu un šo sistēmu raķešu piegādēm ir izšķiroša nozīmē Ukrainas aizsardzībā, jo Krievijas karaspēks cenšas pielāgoties patlabanējām Ukrainas gaisa vairoga iespējām, norāda ASV Kara studiju institūts (ISW).

Krievijas un Ukrainas karaspēku starpā šobrīd noris taktiskas un tehnoloģiskas sacensības attiecībā uz uzbrukuma un aizsardzības plānošanu, un tajās abas puses pastāvīgi eksperimentē un adaptē savus tālos triecienus, modernizē pretgaisa aizsardzību.

Rietumu pretgaisa aizsardzības sistēmām un zenītraķešu kompleksu piegādēm Ukrainai tuvākā un vidējā posma perspektīvā ir svarīga nozīme augošās Ukrainas militārās rūpniecības nozares aizsardzībā.

Tas ir saistīts ar to, ka ienaidnieks turpina veikt triecienus Ukrainas rūpniecības objektiem, norāda ISW,

Krievija tikmēr turpina aktivizēt ballistisko raķešu iegādi ārzemēs.

Krievi regulāri izmanto tuvā darbības rādiusa raķetes, lai veiktu triecienu Ukrainas pilsētām, jo šīs raķetes labāk spēj apiet Ukrainas pretgaisa aizsardzību.

Kā skaidro analītiķi, šobrīd pastāv reāla iespēja, ka Ukraina tuvāko nedēļu laikā var izsmelt savas pretgaisa aizsardzības munīcijas rezerves.

Tas ir saistīts ar to, ka "politisko šķēršļu " dēļ tālākā ASV un Eiropas Savienības militārā palīdzība ir zem jautājuma zīmes.

Ukraina: Krievijas dzīvā spēka zaudējumi sasniedz 365 990

Krievijas karaspēka dzīvā spēka zaudējumi Ukrainā līdz otrdienas rītam sasnieguši 365 990 karavīrus, ziņo Ukrainas armijas ģenerālštābs.

Saskaņā ar ģenerālštāba datiem diennakts laikā iznīcināti 820 iebrucēji.

Kopš atkārtotā iebrukuma sākuma 2022.gada 24.februārī krievi zaudējuši 6036 tankus, 11 203 bruņutransportierus, 8672 lielgabalus, 954 daudzlādiņu reaktīvās iekārtas, 638 zenītartilērijas iekārtas, 329 lidmašīnas, 324 helikopterus, 6823 bezpilota lidaparātus, 1805 spārnotās raķetes, 23 kuģus un ātrlaivas, vienu zemūdeni, 11 552 automobiļus un autocisternas, kā arī 1333 specializētās tehnikas vienības.

Krievijas zaudējumu apmērs tiek precizēts, jo informācijas ieguvi traucē karadarbība.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!