Fоtо: Linda Siliņa/DELFI

Jaunu dalībvalstu uzņemšanai Eiropas Savienībā (ES) būtu vairāk ieguvumu nekā zaudējumu, piektdien, 12. janvārī, vizītē Latvijā, skaidroja Eiropas Parlamenta (EP) priekšsēdētāja Roberta Metsola. EP pārstāve Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā tikās uz diskusiju ar nevalstisko organizāciju pārstāvjiem un jauniešiem.

Diskusijas laikā Metsola uzsvēra, ka Moldovas un Ukrainas uzņemšanai ES būtu daudz vairāk ieguvumu nekā trūkumu. "Pirms 20 gadiem cilvēki teica, ka mēs nevaram atļauties Poliju uzņemt ES. Vai neesam vienisprātis, ka Polija ES ir devusi vairāk nekā paņēmusi? Jādomā par to, ko valstis var dot ar savu līdzdalību. Pretējā gadījumā mēs vēl būtu situācijā, kur ir tikai sešas ES valstis."

Atbildot uz jautājumu, vai nākošais parlaments būs tik pat pozitīvi noskaņots pret Ukrainu, viņa norāda: "Esmu pārliecināta, ka mēs varam to panākt. Skaitļi, ar kuriem mēs esam izveidojuši savu nostāju pret Ukrainu ir augstāki nekā jebkad. Es pārliecināšos, ka cilvēki, kas tiks ievēlēti Parlamentā un strādās proeiropeiskā frakcijā, kā pamatprincipu pieņems, ka Eiropas izdzīvošana ir atkarīga no Ukrainas uzvaras. Ukraina uzvarēs mūsu karu – tas ir mūsu karš."

Atskatoties uz pēdējiem gandrīz diviem gadiem, Metsola atminas iepriekšējās EP vēlēšanas: "Kas varēja zināt, ka pēc četrām nedēļām Krievija iebruks Ukrainā. Neviens mums agrāk to priekšā pateikt nevarēja, ar ko mums būs jāsaskaras." Viņa norāda, ka "tas ir mūsu kopējais izaicinājums un pienākums palīdzēt Ukrainai, kas šobrīd cīnās mūsu karā". Atskatoties uz pēdējiem diviem gadiem, Metsola uzskata, ka Eiropai ir izdevies atbalstīt Ukrainu.

Fоtо: Linda Siliņa/DELFI

Uzrunas laikā Metsola pateicās Latvijai par tās "līderību, līdzdalību un apņēmību, strādājot ES". "Raugoties uz šiem pēdējiem 20 gadiem, Latvijai ir bijusi ļoti svarīga loma šajā vēstures sadaļā, kad mūsu spēks Eiropā ir pieaudzis, kad mēs esam aizvien aizrautīgāk esam aizstāvējuši savas vērtības, padarījuši mūs drošākus, uzlabojuši labklājību un nedaudz uzlabojuši Eiropas cilvēku dzīvi". Tomēr Metsola jauniešiem atzīst, ka visu nav izdevies paveikt pilnībā pareizi: "Ir procesi, kas kaitina arī mani, tomēr mēs esam iemācījušies uzlabot lietas un esam parādījuši jaunākajām paaudzēm, cik svarīgi ir būt kopā, cik svarīgas ir mūsu demokrātijas, brīvības un pārrobežu sadarbības."

Tāpat Metsola norāda, ka dalībvalstu dažādība ir ES "patiesais spēks", kā arī Eiropa ir kļuvusi par tiesību un demokrātijas augstāko pārstāvi. "Ir jauna paaudze, kas ir daudz skeptiskāka, nekā cilvēki agrāk bija, kas daudz ciniskāk domā par politiķiem – politiķi visi ir vienādi un vēlēšanām nav nozīmes," secina pārstāve. Tāpat viņa norāda, ka, iespējams, liela daļa jaunās paaudzes šīs tiesības un iespējas uztver kā pašsaprotamas: "Tāpēc mums ir tik svarīgas šīs EP vēlēšanas 8. jūnijā."

EP priekšsēdētāja secina, ka pēdējie gadi nav bijuši tie vieglākie, tomēr viņa atsaucas uz citātu: "Visspēcīgākās draudzības tiek veidotas viskarstākajās cīņās." "Tā tas Eiropā ir bijis pēdējā desmitgadē."

Jau ziņots, ka piektdien, 12. janvārī, Latviju kā vienu no pirmajām pieturām EP vēlēšanu tūrē apmeklēja EP priekšsēdētāja. Viņa pirms jūnijā paredzētajām EP vēlēšanām iecerējusi apmeklēt visas ES dalībvalstis, lai aicinātu cilvēkus tajās piedalīties. Latvijā EP vēlēšanas notiks 8. jūnijā.

Maltas politiķe Metsola ir Eiropas Parlamenta deputāte kopš 2013. gada un pārstāv Eiropas Tautas partijas grupu (ETP). Viņa tika ievēlēta par priekšsēdētāju 2022. gada janvārī, un viņas pilnvaru termiņš ilgst līdz šī EP sasaukuma pilnvaru beigām 2024. gada vasarā.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !