Foto: EPA/Scanpix/LETA

Divas Irānas žurnālistes Niloufāra Hamedi un Elaheha Muhamadi, kuras par Mahsas Amini nāves atspoguļošanu un aktualizēšanu nonāca apcietinājumā, atbrīvotas uz pagaidu laiku pret drošības naudu. Sievietes pārsūdz sev piespriestos cietumsodus un līdz tiesas lēmuma pieņemšanai varasiestādes Hamedi un Muhamadi atbrīvojušas, ziņo medijs "Radio Free Europe/Radio Liberty" (RFE/RL).

Abas žurnālistes no Teherānā esošā Evinas cietuma atbrīvotas 14. janvārī. Neskatoties uz starptautiskiem aicinājumiem viņas atbrīvot, žurnālistes apcietinājumā pavadījušas 17 mēnešus.
Abas sievietes apņēmušās pārsūdzēt viņām piespriestos 13 un 12 gadu cietumsodus un līdz tiesas lēmumam ir atbrīvotas pret drošības naudu 200 000 ASV dolāru vērtībā. Tomēr, kā norādījuši Irānas nacionālie mediji, sievietēm ir aizliegts pamest valsti.

“Niloufāra Hamedi un Elaheha Muhamadi tiek sodītas tikai par Mahsas Amini slepkavības un bēru ceremonijas atspoguļošanu,” aizvadītā gada oktobrī norādīja ASV bāzētā bezpeļņas organizācija “United For Iran”, kuru pārvalda aktīvisti un kādreizējie Irānas politieslodzītie. “ Niloufāra Hamedi un Elaheha Muhamadi atrodas cietumā, balstoties uz nepamatotām apsūdzībām. Tiesu varai ir jāatceļ šīs nepamatotās apsūdzības pret viņām un citiem politieslodzītajiem”, organizācija norādīja paziņojumā.

Hamedi arestēta pēc viesošanās pie Amini slimnīcā, kā arī pēc ziņošanas par kurdu sievietes smago veselības stāvokli un komu. Hamedi tolaik strādājusi reformistu laikrakstā “Shargh”. Sieviete uzņēma fotogrāfiju ar Amini vecākiem, kuri apskāvās Teherānas slimnīcā, kur viņu meita gulēja komā. Sievietes publikācija platformā “X” bija pirmā reize, kad Amini pieminēta plašsaziņas līdzekļos. Pie foto viņa pierakstījusi: “Melnā sēru kleita ir kļuvusi par mūsu nacionālo karogu”. Tas arī bijis viens no sievietes pēdējiem ierakstiem sociālajos tīklos, jo vien dažas dienas vēlāk Irānas varasiestādes sievieti arestēja.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!