Foto: Vida Press

Viena no Taivānas pēdējām diplomātiskajām sabiedrotajām Nauru ir pārtraukusi saites ar salu, dodot priekšroku attiecībām ar Pekinu, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Nauru, maza Mikronēzijas sala, bija tikai viena no 12 valstīm, kas uztur diplomātiskās attiecības ar Taipeju. Taču pēdējos gados Pekina, kas Taivānu uzskata par daļu savas teritorijas, mēģinājusi pārvilināt Taipejas sabiedrotās, cenšoties tās pārliecināt diplomātiskās saites uzturēt ar Ķīnu.

Taivāna norāda, ka šis zaudējums ir saistīts ar nedēļas nogales vēlēšanu rezultātiem, kas saniknoja Ķīnu. Aizvadītajā nedēļas nogalē Taivāna tika ievēlēts jauns prezidents. Taivānieši par savu nākamo prezidentu izvēlējās suverenitāti atbalstošu kandidātu Viljamu Lai – vīrieti, kuru Pekina ir nodēvējusi par problēmu radītāju, saistībā ar viņa atbalstu Taivānas neatkarībai.

Šī nav pirmā reize, kad Nauru pārtrauc attiecības ar Taivānu, kas sevi uzskata par atšķirīgu no Ķīnas kontinentālās daļas ar savu konstitūciju un demokrātiski ievēlētiem līderiem. 2002. gadā Nauru veica līdzīgu diplomātisku pāreju uz Ķīnu – tā vēlāk 2005. gada maijā atjaunoja attiecības ar Taivānu.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!