Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV gatavojas nosaukt Jemenā bāzētos hutu nemierniekus kā globālu teroristu grupējumu, raksta medijs "Financial Times", atsaucoties uz cilvēkiem, kas pārzina šo jautājumu.

Gaidāmais lēmums tiks izziņots trīs gadus pēc tam, kad ASV valsts sekretārs Antonijs Blinkens atcēla eksprezidenta Donalda Trampa administrācijas lēmumu hutus atzīt par ārvalstu teroristu organizāciju un īpaši izraudzītu globālu teroristu grupu. Baidena administrācija hutu izņemšanu no šiem sarakstiem skaidroja ar vēlmi atvieglot humānās palīdzības piegādi Jemenai.

ASV lēmums, kuru plānots izziņot tuvākajās dienās, pieņemts laikā, kad huti turpina uzbrukt komerciālajiem kuģiem Sarkanajā jūrā, pat pēc tam, kad ASV pagājušajā nedēļā veica plašus triecienus pret hutu pozīcijām Jemenā.

Huti, kurus finansiāli un militāri stutē Irāna, pastiprinājuši savus uzbrukumus kopš Izraēla Gazas joslā uzsāka karu pret palestīniešu teroristu grupējumu "Hamās".

Otrdien ASV Nacionālās drošības padomes pārstāvis Džons Kērbijs sacīja, ka ASV joprojām izvērtē, vai dēvēt hutus par teroristu grupējumu. Pagājušajā nedēļā uz jautājumu, vai viņš ir gatavs saukt hutus par teroristu grupējumu, prezidents Džo Baidens atbildēja: "Es domāju, ka viņi tādi ir."

Spriedze starp ASV un Irānas atbalstīto grupējumu pēdējās dienās turpina saasināties, neskatoties uz to, ka Vašingtonas amatpersonas uzstāj, ka Savienotās Valstis negrasās karot ar Jemenā bāzētajiem nemierniekiem.

ASV spēki otrdien veica jaunus triecienus objektiem Jemenā, armijas Centrālajai pavēlniecībai paziņojot, ka tās spēki veica triecienu un iznīcināja četras pretkuģu ballistiskās raķetes, ko huti bija gatavojušies palaist. ASV ir devušas triecienus kaujiniekiem trīs reizes mazāk nekā nedēļas laikā.
Uzbrukumi Sarkanās jūras kuģiem un kuģiem Adenas līcī ir mudinājuši kuģus izvairīties no šī nozīmīgā maršruta, tā vietā mērojot garāku un dārgāku ceļu starp Āziju un Eiropu caur Labās Cerības ragu.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!