Foto: AP/Scanpix
Ķīnas iedzīvotāju skaits ir samazinājies otro gadu pēc kārtas, uzsverot bažas par pasaules otrās lielākās ekonomikas izaugsmi nākotnē, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Trešdien publiskotie dati liecina, ka 2023. gada beigās iedzīvotāju skaits bija 1,409 miljardi, kas ir par 2,08 miljoniem mazāk nekā 2022. gadā.

Pēdējais samazinājums ir divreiz lielāks nekā iepriekšējā gadā, kas iezīmēja pirmo iedzīvotāju skaita samazināšanos 60 gadu laikā. Taču eksperti saka, ka šis kritums ir gaidāms, ņemot vērā valsts pieaugošo pilsētu iedzīvotāju skaitu un rekordzemo dzimstību.

Pekina trešdien paziņoja, ka dzimstības līmenis tagad ir samazinājies līdz 6,39 uz 1000 cilvēkiem, kas ir līdzvērtīgi citām attīstītajām Austrumāzijas valstīm, piemēram, Japānai un Dienvidkorejai.

Valstī dzimstības līmenis ir samazinājies gadu desmitiem pēc tam, kad astoņdesmitajos gados tika ieviesta pretrunīgi vērtētā viena bērna politika, lai kontrolētu toreizējo pārapdzīvotību. Valdība 2015. gadā atcēla šo politiku, lai mēģinātu apturēt iedzīvotāju skaita samazināšanos, un ir ieviesusi arī virkni citu stimulu, piemēram, maksājumus, lai mudinātu cilvēkus veidot ģimenes. 2021. gadā ģimenē drīkstēja būt jau trīs bērni.

Tomēr jaunajiem pasākumiem ir bijusi neliela ietekme, jauniešiem pilsētās minot tādus atturošus faktorus kā dzīves dārdzība un karjeras izvirzīšana par prioritāti.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!