Fоtо: EPA/Scanpix/LETA

Taivānas Aizsardzības ministrija informējusi, ka tā trešdien, 17. janvārī, fiksējusi 18 Ķīnas gaisa spēku lidmašīnas netālu no valsts robežām, veicot "kopīgas kaujas gatavības patruļas" ar Pekinas karakuģiem, kas ir pirmā liela mēroga militārā aktivitāte kopš Taivānas vēlēšanām, ziņo aģentūra "Reuters".

Ķīna, kura Taivānu uzskata par savu teritoriju, pēdējo četru gadu laikā ir regulāri debesīs un ūdeņos ap salu sūtījusi lidaparātus un karakuģus, cenšoties apliecināt suverenitātes prasības, kuras Taipeja kategoriski noraida, norāda aģentūra.

Taivānas Aizsardzības ministrija informēja, ka, sākot no plkst. 19:50 trešdien, fiksētas 18 lidmašīnas, tostarp iznīcinātāji Su-30, valsts ziemeļu un centrālajā daļā, ka arī dienvidaustrumos. 11 no šiem lidaparātiem šķērsojuši arī Taivānas šauruma viduslīniju vai netālu esošās zonas, sadarbojoties ar Ķīnas karakuģiem, lai veiktu "kopīgas kaujas gatavības patruļas".

Tāpat ministrija informēja, ka Taivāna uzraudzīt situāciju nosūtījusi savus spēkus.

Jau ziņots, ka Taivānā aizvadītajā nedēļā norisinājās prezidenta vēlēšanas, kur pārliecinošu uzvaru guva Demokrātiskās progresīvās partijas (DPP) kandidāts Lai Cjinde. DPP pie varas Taivānā līdz šim ir bijusi jau astoņus gadus. Ķīna iepriekš ir brīdinājusi, ka Lai, kuru Pekina dēvē par bīstamu separātistu, kļūšana par prezidentu novedīs pie "kara un pagrimuma" salā.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !