Fоtо: AP/Scanpix/LETA

Operācijas laikā pie Somālijas krastiem, apturot Jemenas hutu nemierniekiem sūtītu ieroču kravu, gājuši bojā divi ASV karavīri, vēsta raidsabiedrība BBC.

Incidents, kura laikā jūrā pazuda divi karavīri, notika jau 11. janvārī, taču tagad viņi oficiāli pasludināti par mirušiem.

Specializēto jūras spēku vienības "Navy Seals" karavīri, kuru uzdevumos ietilpst izlūkošana un slepenas operācijas, nakts laikā nemierīgos laikapstākļos pie Somālijas krastiem kāpa uz zvejnieku kuģa, kurā atrasti ieroči, ziņo aģentūra AP.

Viens no karavīriem šajā brīdī ieskalots jūrā, bet otrs, rīkojoties kā tas apgūts mācībās, meties viņu glābt.

Gaisa un jūras meklēšanas vienības no ASV, Japānas un Spānijas 10 dienas pārmeklēja 54 tūkstošus kvadrātkilometrus plašu jūras teritoriju, mēģinot karavīrus atrast. ASV Centrālā pavēlniecība paziņoja, ka tagad tiek meklēti līķi.

Pagājušajā nedēļā Centrālā pavēlniecība ziņoja, ka uz kuģa konfiscētas kaujas galviņas hutu vidēja darbības rādiusa ballistiskajā raķetēm un pretkuģu spārnotajām raķetēm, kā arī pretgaisa aizsardzības sistēmu daļas.

Ieroču piegādāšana hutiem ir 2015. gada ANO rezolūcijas un starptautisko likumu pārkāpums.

Huti, kuri atbalsta Gazas teroristisko grupējumu "Hamās", pēdējā laikā ir uzbrukuši desmitiem kuģu Sarkanajā jūrā. Tas pamudinājis daudziem citiem kravas un naftas tankkuģiem izvēlēties garāku maršrutu apkārt Āfrikas dienvidu galam.

Huti apgalvo, ka uzbrūk tikai kuģiem, kas saistīti ar Izraēlu, tomēr dažiem no cietušajiem kuģiem skaidras saiknes ar Izraēlu nav, skaidro BBC.

Pēc tam, kad ASV un Lielbritānija veica gaisa triecienus pa hutu objektiem Jemenā, uzbrukumiem pakļauti arī ar šīm valstīm saistīti kuģi. Huti kontrolē Jemenas ziemeļus, Sarknās jūras piekrasti un galvaspilsētu Sanu.

ASV un Lielbritānija uzsvēra, ka tā nemeklē konfliktu ar hutiem, bet gan aizsargā starptautiskos kuģniecības maršrutus.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !