Foto: AFP/Scanpix/LETA

Jemenas hutu nemiernieku uzbrukumus kuģiem Sarkanajā jūrā vada Irānas Revolucionārā gvarde un Libānas šiītu grupējums "Hezbollah", atsaucoties uz saviem avotiem, vēsta aģentūra "Reuters".

Irāna, kas apmāca un finansē hutus, pēc "Hamās"–Izraēlas kara sākuma ir pastiprinājusi ieroču piegādes Jemenas grupējumam, skaidro aģentūra.

Teherāna hutiem nodevusi bezpilota lidaparātus, pretkuģu spārnotās raķetes, ballistiskās raķetes un vidēja darbības rādiusa raķetes. Savukārt Revolucionārās gvardes komandieri un padomnieki nodrošina izlūkošanas datus par kuģiem, kas dodas uz Izraēlu, atklājuši medija avoti.

Decembrī jau Vašingtona paziņoja, ka Irāna aktīvi iesaistās operāciju pret kuģiem Sarkanajā jūrā plānošanā un ka tās sniegtajai izlūkinformācijai ir izšķiroša nozīme uzbrukumu veikšanai.

Hutu nemiernieki, kas kontrolē lielu Jemenas daļu, jau aptuveni divus mēnešus rīko uzbrukumus kuģiem Sarkanajā jūrā, tādā veidā demonstrējot atbalstu teroristu grupējumam "Hamās". Caur Sarkano jūru plūst līdz 15% pasaules jūras tirdzniecības.

Naktī no 11. uz 12. janvāri ASV un Lielbritānija veica triecienus pa hutu objektiem Jemenā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!