Foto: EPA/Scanpix/LETA

Iebrukums Ukrainā ir mazinājis Krievijas uzticību tās konvencionālajiem spēkiem un palielinājis taktisko kodolieroču nozīmi kā līdzekli, lai atturētu un sakautu NATO potenciālā nākotnes konfliktā, pirmdien paziņoja Starptautiskais Stratēģisko studiju institūts (IISS), vēsta aģentūra "Reuters".

IISS ziņojumā izvirzīts jautājums, vai Krievija varētu būt gana pārgalvīga, lai izmantotu taktiskos kodolieročus, uzskatot, ka Rietumiem trūks apņēmības, lai uz šo uzbrukumu atbildētu. Taktiskajiem kodolieročiem var pieskaitīt visus kodolieročus, kuru darbības rādiuss ir līdz 5500 kilometriem, sākot ar tiem, kas paredzēti izmantošanai kaujas laukā.

"Krievijas uztvere par Rietumu gribas iespējamu trūkumu jautājumā par kodolieroču izmantošanu vai spēju pieņemt, ka konfliktā būs upuri, vēl vairāk pastiprina Krievijas agresīvo ideju un doktrīnu par taktisko kodolieroču izmantošanu," norādīts IISS ziņojumā.

IISS secinājis, ka taktisko kodolieroču izmantošanas loģika būtu konflikta eskalēšana kontrolētā veidā. Domnīca norāda, ka Krievija varētu izmantot taktiskos kodolieročus ar mērķi "piespiest ASV un NATO atturēties no iesaistīšanās konfliktā". Tāpat kā iespējams iemesls minēts mērķis "piespiest lielvaras izbeigt karu pēc Krievijas noteikumiem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!