Fоtо: Reuters/Scanpix/LETA

Otrdien, 23. janvārī, notikušajā Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) sanāksmē Ķīna tika sīki un smalki pārbaudīta tās cilvēktiesību jomā, kurā pārsvarā Rietumu valstis esot aicinājušas Pekinu nodrošināt Siņdzjanas uiguru aizsardzību un lielāku brīvību Honkongā. Pekina šos aicinājumus noraidījusi, apgalvojot, ka tie esot balstīti uz meliem, ziņo aģentūra "Reuters".

ANO Vispārējais periodiskais pārskats (UPR), kas visām dalībvalstīm ir jāveic reizi piecos gados, šoreiz esot fokusēts un situāciju Siņdzjanā – attālu reģionu, kurā Pekina, kā norāda medijs “Deutsche Welle” (DW), ir ieslodzījusi vairāk nekā miljonu uiguru un citu musulmaņu minoritāšu. Tāpat ņemta vērā politiskā situācija Honkongā, kur Pekina esot ieviesusi striktus “drošības” likumus.

Šis esot pirmais ANO ieskats Ķīnas cilvēktiesību jautājumā, kopš 2022. gada ziņojuma, kurā organizācijas augstā komisāre cilvēktiesību jautājumos Mišela Bačeleta norādīja, ka uiguru un citu musulmaņu ieslodzījums Ķīnas Siņdzjanas reģionā varētu būt noziegums pret cilvēci.
ANO sanāksmē esot piedalījušās vairāk nekā 160 valstis un katrai bija tikai 45 sekundes, lai sniegtu savu komentāru.

Sanāksmē Kanādas pārstāve ANO Leslija Nortone aicinājusi Ķīnu izbeigt “visa veida piespiedu pazušanu, kas vērsta pret cilvēktiesību aktīvistiem, etniskajām minoritātēm un Faluņgun praktizētājiem”, kā arī atcelt pretrunīgi vērtēto drošības likumu Honkongā. Savukārt Dānijas pārstāvis Ibs Petersons aicināja lielvalsti īstenot organizācijas ieteikumus par situāciju Siņdzjanā un “atbrīvot rakstniekus, blogerus, žurnālistus, cilvēktiesību aktīvistus un citus, kas patvaļīgi aizturēti” par sava viedokļa paušanu.

Чтобы продолжить чтение, оформите абонемент.

Пожалуйста, подождите!

Мы подбираем для вас наиболее подходящее предложение подписки...

Loading...

Предложение о подписке не отображается? Пожалуйста, отключите блокировщик рекламы или перезагрузите страницу.
В случае вопросов пишите на konts@delfi.lv

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !