Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ķīnas amatpersonas lūgušas saviem Irānas kolēģiem palīdzēt ierobežot Teherānas atbalstīto Jemenas hutiešu nemiernieku uzbrukums kuģiem Sarkanajā jūrā, vai riskēt ar iespējamu kaitējumu valstu savstarpējām biznesa attiecībām, aģentūrai "Reuters" vēstījuši četri Irānas avoti un viens diplomāts.

Irānā bāzētie avoti norādījuši, ka diskusijas par hutiešu uzbrukumiem un tirdzniecību starp Irānu un Ķīnu pēdējo nedēļu laikā norisinājušās gan Pekinā, gan Teherānā. Tomēr detaļas par tikšanos saturu nav zināmas.

Viena no intervētajām Irānas amatpersonām norādījusi, ka Ķīna brīdinājusi: "Ja mūsu intereses tiks kaut kādā veidā aizskartas, tas ietekmēs mūsu sadarbību ar Teherānu. Tādēļ sakiet hutiešiem, lai viņi savaldās."

Uzbrukumi, kas, kā apgalvo nemiernieki, organizēti, atbalstot palestīniešus Gazā, palielinājuši kuģniecības un apdrošināšanas izmaksas, radot traucējumus uz galvenā tirdzniecības ceļa starp Āziju un Eiropu. Tāpat šo maršrutu plaši izmanto Ķīnas kuģi.

Četri intervētie avoti norādījuši, ka Ķīnas amatpersonas gan nesniedza konkrētus komentārus vai draudus par to, kā tieši varētu tikt ietekmētas Pekinas tirdzniecības attiecības ar Irānu, ja Jemenas nemiernieku uzbrukumi kaitēs tās interesēm. Tomēr Pekina pēdējo 10 gadu laikā ir bijusi Irānas lielākais tirdzniecības partneris, norāda aģentūra.

Pekina skaidri norādījusi, ka tā būs ļoti vīlusies Teherānā, ja uzbrukumu rezultātā cietīs kāds ar Ķīnu saistīts kuģis, vai tās intereses jebkādā veidā tiks ietekmētas, norādījuši Irānas avoti. Ķīnas Ārlietu ministrija, atbildot uz šīm ziņām, norādījusi: "Ķīna ir patiess Tuvo Austrumu valstu draugs. Ķīna ir apņēmusies veicināt reģionālo drošību un stabilitāti, kā arī meklēt kopīgu attīstību un labklājību. Mēs atbalstām Tuvo Austrumu valstis to centienos stiprināt stratēģisko neatkarību, kā arī apvienoties un sadarboties, lai atrisinātu reģionālās drošības jautājumus.

Aģentūra jau iepriekš, atsaucoties uz saviem avotiem, ziņojusi, ka nemiernieku uzbrukumus kuģiem Sarkanajā jūrā vada Irānas Revolucionārā gvarde un Libānas šiītu grupējums "Hezbollah". Huti, kuri atbalsta Gazas teroristisko grupējumu "Hamās", pēdējā laikā ir uzbrukuši desmitiem kuģu Sarkanajā jūrā.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!