Foto: Imago/Scanpix/LETA

Tadžikistānas prezidents Emomali Rahmons nācis klajā ar aicinājumu iedzīvotājiem sagādāt pārtikas rezerves vismaz diviem gadiem, lai būtu drošība krīzes situācijās, vēsta portāls "Eurasisanet".

"Uzsveru, ka katrai ģimenei valstī vajadzētu nodrošināt diviem gadiem nepieciešamos pārtikas krājumus," autoritārais vadītājs paziņoja 27. janvāra runā par godu tradicionālajiem persiešu svētkiem Sada, kuros atzīmē ziemas vidu un gatavošanos jaunajai sējas sezonai.

Rahmons savu ieteikumu pamatoja ar klimata pārmaiņu radītajiem izaicinājumiem, iedzīvotāju skaita pieaugumu, kā arī globālo pārtikas piegāžu ķēžu neparedzamību.

Šī gan nav pirmā reize, kad Rahmons dod šādu padomu. Kā atzīmē "Eurasianet", diktators divu gadu pārtikas krājumus mudina veidot jau 15 gadus, taču nekad nepaskaidro, kā Tadžikistānas nabadzīgajiem iedzīvotājiem to paveikt un kur visu šo pārtiku uzglabāt.

Tadžikistānā vidējā alga ir aptuveni 130 ASV dolāri, bet vairums ģimeņu ir atkarīgas no sezonas darbu darītāju pārskaitījumiem no Krievijas. Tāpat arvien vairāk Tadžiku pārceļas uz pilsētām, kur dzīvokļu cenas ir augstas, bet platība ierobežota, skaidro medijs.

2022. gadā neatkarīgais laikraksts "Asia Plus" publicēja padomus, kā izveidot pārtikas krājumus diviem gadiem. Taču, pamatojoties uz valsts Uztura institūta datiem, medijs atzina, ka pirmās nepieciešamības pārtikas preču daudzums piecu cilvēku ģimenei pat tikai uz pieciem mēnešiem svērtu 1,4 tonnas.

Savukārt Valsts pārtikas standartu aģentūra informē, ka uzglabāšanai līdz 24 mēnešiem ir piemērots cukurs, medus, makaroni, konservēti dārzeņi, ievārījumi, žāvēti augļi, piena pulveris, tēja, kafija, kakao, augu eļļa, rīsi un milti.

Tadžikistānas ekonomikas eksperts, kurš vēlējās palikt anonīms, "Eurasianet" skaidro, ka ieteikums iepirkt lielu daudzumu pārtikas rada sarežģījumus – ja liela sabiedrības daļa spētu izpildīt Rahmona ieteikumu, sāktos haoss pārtikas tirgū.

"Vai varat iedomāties 10 miljonus cilvēku, kas steidzas uz tirgiem, lai iegādātos pārtiku diviem gadiem? Mūsu tirgotāju noliktavas nav aprīkotas, lai tūlītēji apgādātu iedzīvotājus jau divus mēnešus, nemaz nerunājot par diviem gadiem. Cenas uzreiz uzlēktu debesīs un pārtika vienkārši pazustu no tirgiem un veikalu plauktiem," medijs citē ekspertu.

Piemērs tam ir neseni notikumi. Tāpat kā daudzās valstīs, arī Tadžikistānā Covid-19 pandēmija izraisīja pārtikas preču deficītu. Miltu cenas no 25 dolāriem par 50 kilogramiem pieauga līdz 100 dolāriem. Ažiotāža bija tik liela, ka valdībai nācās iejaukties, aicināt sabiedrību nekrist panikā un neticēt baumām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!