Foto: Reuters/Scanpix/LETA

"Krievija uzbruks – nav skaidrs, kad, bet ir skaidrs, ka noteikti uzbruks." Šādi un līdzīgi virsraksti vīd plašsaziņas līdzekļos, līdzīgu viedokli pauž arī eksperti, bet daļa mūsu* valsts iedzīvotāju lieto nomierinošos līdzekļus vai cenšas kontrolēt trauksmes radīto dedzināšanas sajūtu kuņģī.

Tas, kas pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā tiktu dēvēts par "kara kurināšanu", nu ir kļuvis par daļu no mūsu ikdienas fona informācijas, bet frāze "krievi uzbrūk" jau sen vairs nešķiet smieklīga pat mērenāka intelekta sabiedrības locekļiem.

*Redaktora piezīme - raksts sākotnēji publicēts "Delfi.lt". Tā autors Giedrs Petkevičs Lietuvā ir pazīstams militāro jautājumu komentētājs, bloga "Sausuolis" autors, kurš arī šajā materiālā piemin un atsaucas uz Lietuvas perspektīvu, kas ir tuva arī mūsu lasītājam.

"NATO mūs (pa)sargās" jeb "Visas kaujas mašīnas "Vilkas" jau sasniegušas Lietuvas armijas daļas" skan zināmā mērā optimistiski, bet parasts civiliedzīvotājs vēlas zināt to, ko viņš nemaz nevar zināt, – kā varētu izskatīties konvencionāls uzbrukums Baltijas valstīm? Kādi spēki un cik veiksmīgi varētu pretoties Krievijas iebrukumam?

Ārvalstu plašsaziņas līdzekļos izskanējusī informācija, ka atjauninātie NATO aizsardzības plāni Eiropai ietver pat 4000 lappušu klasificētas informācijas dokumentu, nevar apmierināt civilo ziņkārību, tāpēc nākas apmierināties ar baumām vai vērsties pie savas jomas ekspertiem, kuru secinājumi (vismaz šo rindu autoram) dažkārt ir ļoti apšaubāmi. Šoreiz par augsti vērtēto RAND ekspertu atziņām. Taču par visu pēc kārtas.

Publiskajā telpā

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!