Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieks Valērijs Zalužnijs pirmdien, tiekoties ar prezidentu Volodimiru Zelenski, atteicās atkāpties no amata, medijam "Bloomberg" ziņojuši cilvēki, kas ir pazīstami ar šo sarunu saturu.

Zelenskis lūdza Zalužniju uzņemties jaunu lomu, cenšoties stiprināt savu militāro vadību pēc Ukrainas pretuzbrukuma, kas nevainagojās ar cerētajiem panākumiem.

Baumas par saspīlējumu starp Zelenski un viņa augstāko komandieri Kijivā klīst jau mēnešiem ilgi. To veicinājusi arī atklāta intervija, ko Zaļužnijs novembrī sniedza medijam "The Economist". Zalužnijs toreiz sacīja, ka karš ir nonācis strupceļā, bet šim viedoklim publiski nepiekrita prezidents.

Nesaskaņas starp Zelenski un Zalužniju esot sākušās jau kara pirmajos mēnešos, norāda ar militāro vadību pazīstami cilvēki. Zelenskis šogad cenšas panākt drosmīgāku pieeju konfliktam, kas bijusi pretrunā ar ģenerāļa redzējumu – tādu, kas paredz konservatīvāku stratēģiju.

Abi vīrieši ir arī strīdējušies par jauno iesaukšanas likumu, kura mērķis ir papildināt noplicinātās valsts armijas rindas, taču tas ir nepopulārs Ukrainas iedzīvotāju vidū, atzīmē medijs.

Spriedzi pastiprinājis fakts, ka Zalužnijs ir ļoti populārs gan Ukrainas tautas, gan armijas acīs. Ģenerālis, kuru aptaujās atbalsta 88% ukraiņu, sacīja, ka nevēlas kļūt par politiķi, savukārt Zelenskis arī brīdinājis augstākās militārās amatpersonas neiesaistīties politikā

Zalužnija atstādināšana "būtu ļoti nepopulāra Ukrainas armijā," otrdien raidījumā "War on the Rocks" sacīja Kārnegi Starptautiskā miera fonda Krievijas un Ukrainas speciālists Maikls Kofmans. "Es neesmu pārliecināts, kā kāda jauna [virspavēlnieka] iecelšana atrisina kādu no šiem lielajiem jautājumiem par mobilizāciju, par to, kādai jābūt Ukrainas stratēģijai.

Pirmdien tiekoties ar Zalužniju un aizsardzības ministru Rustemu Umerovu viņa birojā Kijivā, Zelenskis apsprieda situāciju kaujas laukā, sacīja avoti. Zelenskis vēlas nepieļaut, ka Krievijas okupācija plašās Ukrainas austrumu un dienvidu daļās pārvēršas iesaldētā konfliktā, viņi piebilda.

ASV vēlas, lai Ukraina skaidrāk definē savu tālāko kara plānu, un uzskata, ka domstarpības starp Zalužniju un Zelenski palēnina lēmumu pieņemšanu, šomēnes sacīja cilvēki, kas ir pazīstami ar šo lietu. Jebkāda šķelšanās starp prezidenta komandu un armijas vadību nāk tikai par labu Krievijai, uzskata kāda "Bloomberg" citētā bijusī britu amatpersona, kura kara sākumā cieši sadarbojās ar Ukrainas valdību

Zelenskis, kurš kā prezidents ieceļ un atlaiž armijas virspavēlnieku, dažu dienu laikā pēc tikšanās ar ģenerāli nav komentējis baumas par Zalužniju. Prezidents vēl nav pieņēmis lēmumu par ģenerāli, norāda cilvēki, kas ir pazīstami ar Zelenska redzējumu par situāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!