Fоtо: Reuters/Scanpix/LETA

Eiropai būs vajadzīgi gadi, lai izveidotu ieroču un munīcijas ražošanas jaudu, kas nepieciešama gan palīdzības sniegšanai Ukrainai, gan nacionālo spēku atjaunošanai, medijam "Politico" saka atvaļinātais Beļģijas ģenerālis Marks Tīss.

"Tas nav joks, mēs esam dziļos sūdos," sacīja Tīss.

Tā kā Ukraina saskaras ar nopietnu lādiņu deficītu, jo krievi turpina uzbrukumus galvenajās pilsētās, piemēram, Avdijivka, un pieaug bažas par Eiropas tradicionālās alianses ar ASV uzticamību, bažas rada tas, ka tuvojas laiks ieroču ražošanas palielināšanai kontinentā.

Tīss sacīja, ka augstākie komandieri, sākot Krievijas karu pret Ukrainu 2022. gada sākumā, brīdināja, ka būs nepieciešami “pieci līdz septiņi gadi”, lai nostiprinātu Eiropas rūpniecību, kas sasniegtu tādu rūpniecisko jaudu, kāda nepieciešams atturēšanas nodrošināšanai.

Tīss norādīja, ka Eiropa ir pārāk daudz paļāvusies uz ASV, kā rezultātā gadu desmitiem Eiropa nav ieguldījusi pietiekami daudz līdzekļu ražošanas jaudu stiprināšanā.

Lai gan Eiropas Savienība jau tagad piedāvā subsīdijas, lai veicinātu kopīgu iepirkumu un palīdzētu būvēt ražošanas līnijas, Tīss norāda, ka ir vajadzīgs laiks, lai šādas iniciatīvas sniegtu pat nelielus rezultātus.

"Ir daudz vēlmju... Cilvēki par zemu novērtē projektu īstenošanai nepieciešamo laiku. Rūpniecība Eiropā nav pietiekami spēcīga, lai atbalstītu Ukrainu," izdevumam paudis Tīss.

Читайте нас там, где удобно: Facebook Telegram Instagram !