Foto: AP/Scanpix/LETA

Protestētāji aizdedzinājuši ASV un Beļģijas karogus, tādējādi vēršoties pret Rietumu vēstniecībām Kongo Demokrātiskās Republikas (KDR) galvaspilsētā, raksta "Sky News".

Pirmdien Kinšasas centrā policija izmantoja asaru gāzi, lai izklīdinātu pūli. Demonstranti bija dusmīgi par Rietumu atbalstu kaimiņvalstij Ruandai pēc tam, kad tā tika apsūdzēta nemiernieku atbalstīšanā KDR austrumos.

Ruanda ir noliegusi apgalvojumus, kas izskanēja laikā, kad tutsi vadītais nemiernieku grupējums "M23" virzījās uz priekšu un apdraudēja stratēģisko Gomas pilsētu. Taču KDR, Rietumu valdības, tostarp ASV un Beļģija, un ANO ekspertu grupa apgalvo, ka "M23" saņem Ruandas atbalstu.

Bruņotie nemiernieki valsts austrumos kopš 2022. gada beigām ir veikuši slepkavības, izvarošanas un citus noziegumus, ziņo organizācija "Human Rights Watch".

Pirmdien protestētāji pulcējās pie ASV un Francijas vēstniecībām un ANO misijas birojiem.
Daži cilvēki mētājās ar akmeņiem un mēģināja salauzt videonovērošanas kameras vienā no ASV vēstniecības birojiem, bet citi skandēja: "Pametiet mūsu valsti, mēs nevēlamies jūsu liekulību".

KDR vicepremjers un ārlietu ministrs Kristofs Lutundula ir ticies ar vēstniekiem un diplomātisko misiju vadītājiem Kinšasā un vēlāk paziņoja, ka tiks veikti drošības pasākumi, lai aizsargātu ārvalstu misiju ēkas.

Desmitiem gadu ilgos konfliktos KDR austrumos starp konkurējošām bruņotām grupām par zemi un resursiem ir nogalināti simtiem tūkstošu cilvēku. Tāpat šie vardarbīgie incidenti likuši pārvietoties vairāk nekā septiņiem miljoniem cilvēku.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!