Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Pēc mēnešiem ilgiem Ukrainas amatpersonu lūgumiem ASV prezidenta Džo Baidena administrācija strādā, lai nodrošinātu Ukrainai ballistisko raķešu ATACMS tālā darbības rādiusa specifikāciju, medijam "NBC News" norādīja divas Savienoto Valstu amatpersonas.

Pagājušā gada beigās ASV sāka piegādāt Ukrainai ATACMS, taču līdz šim tās ir nodrošinājušas tikai vecākas vidēja darbības rādiusa raķetes. Tagad ASV sliecas uz raķetes tālāka darbības rādiusa versijas nosūtīšanu, sacīja amatpersonas. Tas ļautu Ukrainai uzbrukt okupantu pozīcijām, kas atrodas dziļāk aiz frontes līnijas, tostarp mērķiem Krimas pussalā.

ASV finansējums ieroču sūtījumiem uz Ukrainu joprojām ir neskaidrs, jo pret to iebilst bijušais prezidents Donalds Tramps un viņa republikāņu sabiedrotie Kongresā. Pagājušajā nedēļā Senāts pieņēma 95 miljardu dolāru vērtu ārvalstu palīdzības paketi Ukrainai, Izraēlai un Taivānai. Taču nav skaidrs, vai un kad Republikāniskās partijas kontrolētā Pārstāvju palāta balsos par šo paketi un vai tā tiks apstiprināta arī Kongresa apakšpalātā.

Aizsardzības sektora amatpersonas "NBC News" sacīja, ka ASV ir ierobežots ATACMS krājums un ka tās, visticamāk, nesūtīs raķetes uz Ukrainu bez finansējuma, kas būtu paredzēts bruņojuma krājumu papildināšanai.

Ja Kongress apstiprinās lielāku finansējumu Ukrainai, ASV varētu iekļaut tālā darbības rādiusa ATACMS vienā no pirmajām militārās palīdzības paketēm, kas apmaksāta ar šo naudu, uzskata abas ASV amatpersonas. ASV ir arī munīcijas un artilērijas krājumi, ko var nekavējoties nosūtīt uz Ukrainu, ja finansējums tiks apstiprināts, piebilda amatpersonas.

Amatpersonas neizslēdza iespēju lūgt sabiedrotajiem nodrošināt raķetes arī Ukrainai, kā arī papildināt savus ATACMS krājumus.

Baidena administrācija ir pretojusies tāldarbības raķešu nosūtīšanai uz Ukrainu pēdējo divu gadu laikā, jo amatpersonas bažījas, ka Ukraina tās izmantos, lai dotu triecienus Krimā vai Krievijas teritorijā un liktu Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam saasināt konfliktu. Baltā nama un Pentagona amatpersonas paudušas līdzīgas bažas par citām ieroču sistēmām, taču tagad nolēmušas tās nodrošināt Ukrainai.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!