Foto: AFP/Scanpix/LETA

Hondurasas eksprezidents Huans Orlando Hernandess stājies tiesas priekšā ASV lielpilsētā Ņujorkā, kur viņš apsūdzēts par narkobaronu aizsargāšanu, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Prokurori apgalvo, ka viņš vadīja Centrālamerikas nāciju kā "narkovalsti", pieņemot kukuļus no kokaīna tirgotājiem miljoniem dolāru vērtībā. Apmaiņā pret finansiālajiem labumiem viņš esot informējis gangsteru sindikātus par varasiestāžu plānotajiem reidiem un pat licis armijai noziedzīgos grupējumus aizsargāt.

Hernandess ir noliedzis jebkādas nelikumīgas darbības un paziņoja, ka nav vainīgs. Viņam izvirzītas trīs apsūdzības: viena par sazvērestību kokaīna importēšanā ASV un divas par ieroču nēsāšanu "kokaīna importa sazvērestības veicināšanai". Ja viņu atzīs par vainīgu visās trīs apsūdzības, eksprezidentam draud mūža ieslodzījums.

Vēl 2019. gadā toreizējais ASV prezidents Donalds Tramps pateicās Hernandesam par "ļoti ciešo sadarbību ar ASV". "Mēs pārtraucam narkotiku lietošanu tādā līmenī, kāds nekad nav noticis," ASV prezidents sacīja pasākumā, kurā piedalījās gan viņš, gan Hernandess. Savukārt Hernandess pateicās prezidentam Trampam un Amerikas tautai "par atbalstu, ko viņi mums ir snieguši stingrā cīņā pret narkotiku kontrabandu".

Nedaudz vairāk nekā divus gadus vēlāk - un tikai dažas nedēļas pēc tam, kad viņš bija atstājis amatu – Hernandesu arestēja viņa mājās Hondurasas galvaspilsētā Tegusigalpā. ASV prokurori viņu apsūdzēja par to, ka viņš "sadarbojies ar dažiem no pasaules ražīgākajiem narkotiku tirgotājiem, lai izveidotu korumpētu un brutāli vardarbīgu impēriju, kuras pamatā ir kokaīna tonnu nelikumīga pārvadāšana uz ASV". Viņš ātri tika izdots Savienotajām Valstīm, kur atradās pirmstiesas apcietinājumā. Prokurori apgalvo, ka viņa saikne ar narkotiku tirdzniecību aizsākās 2004. gadā, ilgi pirms viņš kļuva par prezidentu.

Eksprezidenta jaunākajam brālim Tonijam ASV tiesa 2012. gadā piesprieda mūža ieslodzījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!